Orientalnie i wyjątkowo...
Składniki
- pierś z kurczaka 2 sztuki
- puszka mleczka kokosowego
- słoik pędów bambusa
- olej ryżowy- 2-3 łyżki stołowe
- curry sproszkowane
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- sos sojowy ciemny
Sposób przygotowania
Mleczko kokosowe, jeśli jest stężałe, wstaw na chwilę do ciepłej wody, by się rozpuściło.
Na odrobinie rozgrzanego oleju ryżowego, podsmaż łyżkę curry, by wydobyło aromat i dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmaż mięso, aż się zamknie.
Dodaj pędy bambusa, następnie pokrojoną kapustę pekińską. Podduś pod przykryciem
Gdy wszystko się zagrzeje dolej mleko kokosowe i jeszcze chwilę duś, dodaj sos sojowy do smaku.
Jeśli "wody jest zbyt wiele, odkryj pokrywę i zredukuj jej nadmiar.
Jeśli "wody jest zbyt wiele, odkryj pokrywę i zredukuj jej nadmiar.
Podawaj ze świeżymi warzywami i ryżem gotowanym na "lepko".
Można jeść pałeczkami- fajna zabawa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz