Szukaj na tym blogu

wtorek, 12 marca 2013

SAŁATKA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ i serem pleśniowym

Oryginalna i pożywna z całym bogactwem płynącym z zielonej soczewicy

Składniki

  • szklanka soczewicy zielonej
  • kostka rosołowa
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2-2/3 sera pleśniowego typu "lazur"
  • strąk czerwonej papryki
  • łyżka majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu "grecki"
  • opakowanie suszonej natki pietruszki  (może być świeża posiekana)


Sposób przygotowania

 Soczewicę opłucz i ugotuj w wodzie z kostką rosołową, około 20 minut, odcedź i wystudź.
Kapustę posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.


Dosyp pietruszkę, dodaj ugotowaną soczewicę.
Wymieszaj dodając pokrojony w kostkę ser pleśniowy, majonez i jogurt.

Możesz popieprzyć do smaku. Najlepiej kolorowym pieprzem,  świeżo zmielonym.






Brak komentarzy: