Szukaj na tym blogu

czwartek, 21 marca 2013

KURCZAK CURRY Z PĘDAMI BAMBUSA i mleczkiem kokosowym

Orientalnie i wyjątkowo...

Składniki

  • pierś z kurczaka 2 sztuki
  • puszka mleczka kokosowego
  • słoik pędów bambusa
  • olej ryżowy- 2-3 łyżki stołowe
  • curry sproszkowane
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • sos sojowy ciemny


Sposób przygotowania

Mleczko kokosowe, jeśli jest stężałe, wstaw na chwilę do ciepłej wody, by się rozpuściło.


Na odrobinie rozgrzanego oleju ryżowego, podsmaż łyżkę curry, by wydobyło aromat i dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmaż mięso, aż się zamknie.


 Dodaj pędy bambusa, następnie pokrojoną kapustę pekińską. Podduś pod przykryciem



Gdy wszystko się zagrzeje dolej mleko kokosowe i jeszcze chwilę duś, dodaj sos sojowy do smaku.
Jeśli "wody jest zbyt wiele, odkryj pokrywę i zredukuj jej nadmiar.


Podawaj ze świeżymi warzywami i ryżem gotowanym na "lepko".


Można jeść pałeczkami- fajna zabawa ;)

Brak komentarzy: