Aromatyczny, chrupiący, pyszny!!!
Sposób przygotowania
MOJA RADA:
Czosnek jest tak miękki, że możesz go soczyście rozsmarować na mięsie przed wgryzieniem się w nie :)
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka
- 4-6 łyżek mąki razowej
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2-1 łyżeczka soli kuchennej
- główka czosnku
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 500ml rosołu z kury (najlepiej domowy)
- 3-4 listki laurowe
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kurczaka umyj i osusz.
W miseczce wymieszaj mąkę razową z solą, paprykami i pieprzem.
Dokładnie obtocz kurczaka w mieszance mącznej z przyprawami.
Czosnek obierz, ząbki przekrój na pół. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek, ciągle mieszając. Około 2-3 minut. Zależy nam, by oliwa nabrała aromatu.
Odcedź czosnek od oliwy, połóż na patelnię kurczaka, skórą do dołu. Smaż około 5 minut, przewróć na drugą stronę i znowu smaż około 5 minut.
W międzyczasie w rondelku zagrzej rosół, dołóż liście laurowe i dosyp pozostałą mieszankę mąki z przyprawami. Dolej wino i wrzuć podsmażony czosnek. Zagotuj mieszając.
Obsmażone kurczaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je sosem z rosołu i wina.
Przykryj naczynie i wstaw do pieca na 180-200stopni, na czas 20-25 minut.
Na koniec pieczenia odkryj pokrywę, by kurczaki się zrumieniły, a skórka zrobiła chrupka. Przy okazji sos odparuje i zrobi się gęstszy.
Podawaj z ryżem gotowanym z oliwą, z bazylią i oregano, z rodzynkami. Pamiętaj o posypaniu świeżą natką pietruszki.
MOJA RADA:
Czosnek jest tak miękki, że możesz go soczyście rozsmarować na mięsie przed wgryzieniem się w nie :)
2 komentarze:
Był pyszny :) - Paweł
Zrobilas mi smaka, musze przygotowac :)
Prześlij komentarz