Szukaj na tym blogu

sobota, 7 grudnia 2013

KURCZAK PO HISZPAŃSKU z czosnkiem

Aromatyczny, chrupiący, pyszny!!!


Składniki 


  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 4-6 łyżek mąki razowej
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
  •  2 łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2-1 łyżeczka soli kuchennej
  • główka czosnku
  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500ml rosołu z kury (najlepiej domowy)
  • 3-4 listki laurowe
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj i osusz.
W miseczce wymieszaj mąkę razową z solą, paprykami i pieprzem.
Dokładnie obtocz kurczaka w mieszance mącznej z przyprawami.


Czosnek obierz, ząbki przekrój na pół. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek, ciągle mieszając. Około 2-3 minut. Zależy nam, by oliwa nabrała aromatu.


Odcedź czosnek od oliwy, połóż na patelnię kurczaka, skórą do dołu. Smaż około 5 minut, przewróć na drugą stronę i znowu smaż około 5 minut.


W międzyczasie w rondelku zagrzej rosół, dołóż liście laurowe i dosyp pozostałą mieszankę mąki z przyprawami. Dolej wino i wrzuć podsmażony czosnek. Zagotuj mieszając.


Obsmażone kurczaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je sosem z rosołu i wina.



Przykryj naczynie i wstaw do pieca na 180-200stopni, na czas 20-25 minut.

Na koniec pieczenia odkryj pokrywę, by kurczaki się zrumieniły, a skórka zrobiła chrupka. Przy okazji sos odparuje i zrobi się gęstszy.

Podawaj z ryżem gotowanym z oliwą, z bazylią i oregano, z rodzynkami. Pamiętaj o posypaniu świeżą natką pietruszki.


MOJA RADA:
Czosnek jest tak miękki, że możesz go soczyście rozsmarować na mięsie przed wgryzieniem się w nie :)



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Był pyszny :) - Paweł

Anonimowy pisze...

Zrobilas mi smaka, musze przygotowac :)