Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

POTRAWKA warzywna z sercami drobiowymi

Proste, pyszne, tanie danie na obiad! A do tego z dużą ilością warzywek

Składniki

  • 700-800g serc drobiowych
  • duża młoda cebula
  • pęczek młodej marchewki (około 6 sztuk)
  • jeden korzeń pietruszki
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • brokuł
  • liść laurowy 3-4 sztuki
  • pieprz ziarnisty- 5-8 ziarenek
  • odrobina soli


Sposób przygotowania

Serca oddziel od tłustych części i duś ok. 5 minut z przyprawami na patelni,  bez tłuszczu
Dodaj cebulę pokrojoną w  półtalarki i duś jw. aż cebula zmięknie.
Dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę.
Duś  wszystko do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec  duszenia- na patelni, dorzucić mąkę do zagęszczenia, rozprowadź.
 Przełóż  całość do dużego garnka, dolej wrzątku, poczekaj aż się zagotuje i  dołóż drobne różyczki brokuła. Sosu ma być tyle, by było gęste, ale by  zakrywało wszystkie składniki.

Gotuj około 3-5 minut, nie dłużej,  by brokuł nie stracił koloru.

Podawaj z prażoną kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej ze  świeżym koperkiem.

Brak komentarzy: