Proste, pyszne, tanie danie na obiad! A do tego z dużą ilością warzywek
- 700-800g serc drobiowych
- duża młoda cebula
- pęczek młodej marchewki (około 6 sztuk)
- jeden korzeń pietruszki
- mąka pszenna do zagęszczenia
- brokuł
- liść laurowy 3-4 sztuki
- pieprz ziarnisty- 5-8 ziarenek
- odrobina soli
Sposób przygotowania
Serca oddziel od tłustych części i duś ok. 5 minut z przyprawami na patelni, bez tłuszczu
Dodaj cebulę pokrojoną w półtalarki i duś jw. aż cebula zmięknie.
Dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę.
Duś wszystko do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec duszenia- na patelni, dorzucić mąkę do zagęszczenia, rozprowadź.
Przełóż całość do dużego garnka, dolej wrzątku, poczekaj aż się zagotuje i dołóż drobne różyczki brokuła. Sosu ma być tyle, by było gęste, ale by zakrywało wszystkie składniki.
Gotuj około 3-5 minut, nie dłużej, by brokuł nie stracił koloru.
Podawaj z prażoną kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej ze świeżym koperkiem.
Dodaj cebulę pokrojoną w półtalarki i duś jw. aż cebula zmięknie.
Dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę.
Duś wszystko do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec duszenia- na patelni, dorzucić mąkę do zagęszczenia, rozprowadź.
Przełóż całość do dużego garnka, dolej wrzątku, poczekaj aż się zagotuje i dołóż drobne różyczki brokuła. Sosu ma być tyle, by było gęste, ale by zakrywało wszystkie składniki.
Gotuj około 3-5 minut, nie dłużej, by brokuł nie stracił koloru.
Podawaj z prażoną kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej ze świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz