Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 4 marca 2013

GULASZ WOŁOWY Z SOCZEWICĄ

Pyszny i pożywny gulasz. Czy trzeba dodawać, że zdrowy?

Składniki

  •  500-600 gr wołowiny ekstra
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • woda
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 cebule
  • 1-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skóry
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • szklanka soczewicy
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub wołowego
  • olej 
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, sypka papryka ostra i słodka
Sposób przygotowania

Wołowinę na noc zamarynuj w marynacie z octu, wody, ziela, liści i pieprzu.
Na drugi dzień pokrój mięso w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek.
Dołóż mięso i lekko podsmaż.
Dodaj marchew pokrojoną w półtalarki.
Trzymaj na ogniu około 5 minut.
W garnku obok podgrzej pomidory w puszcze z przecierem pomidorowym, dorzuć mięso i gotuj około 10-15 minut.
W międzyczasie ugotuj osobno soczewicę z kostką rosołową.
Dołóż ją do mięsa z pomidorami i jeszcze chwilę gotuj.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą, pieprzem, papryką.



Brak komentarzy: