Pyszny i pożywny gulasz. Czy trzeba dodawać, że zdrowy?
Składniki
- 500-600 gr wołowiny ekstra
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego
- 1/4 szklanki octu winnego
- woda
- 3-4 marchewki
- 1-2 cebule
- 1-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skóry
- kartonik przecieru pomidorowego
- szklanka soczewicy
- 1 kostka bulionu warzywnego lub wołowego
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz, sypka papryka ostra i słodka
Sposób przygotowania
Wołowinę na noc zamarynuj w marynacie z octu, wody, ziela, liści i pieprzu.
Na drugi dzień pokrój mięso w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek.
Dołóż mięso i lekko podsmaż.
Dodaj marchew pokrojoną w półtalarki.
Trzymaj na ogniu około 5 minut.
W garnku obok podgrzej pomidory w puszcze z przecierem pomidorowym, dorzuć mięso i gotuj około 10-15 minut.
W międzyczasie ugotuj osobno soczewicę z kostką rosołową.
Dołóż ją do mięsa z pomidorami i jeszcze chwilę gotuj.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą, pieprzem, papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz