Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 marca 2013

BLINY PO PROSTU

Raj dla dzieci!!! Z pieczarkami- dla dorosłych!!!

Składniki

  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży
  • sól
  • 250ml ciepłej, przegotowanej wody


Sposób przygotowania 

2 szklanki mąki przesyp do miski, posól.
Dolej przegotowaną wodę i wkrusz drożdże.
Zacznij wyrabiać ciasto, podsypując mąką, aż zacznie odchodzić od ręki.
Odstaw w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczką, na około 15 minut- do wyrośnięcia.




 Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej olej i obsmażaj lekko zgniecione kulki po 3-4 minuty z każdej strony.

Możesz podawać z cukrem pudrem, słodkimi polewami lub w wersji obiadowej np z duszonymi na maśle pieczarkami z jajem.



Brak komentarzy: