Raj dla dzieci!!! Z pieczarkami- dla dorosłych!!!
Składniki
- 3-4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki drożdży
- sól
- 250ml ciepłej, przegotowanej wody
Sposób przygotowania
2 szklanki mąki przesyp do miski, posól.
Dolej przegotowaną wodę i wkrusz drożdże.
Zacznij wyrabiać ciasto, podsypując mąką, aż zacznie odchodzić od ręki.
Odstaw w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczką, na około 15 minut- do wyrośnięcia.
Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej olej i obsmażaj lekko zgniecione kulki po 3-4 minuty z każdej strony.
Możesz podawać z cukrem pudrem, słodkimi polewami lub w wersji obiadowej np z duszonymi na maśle pieczarkami z jajem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz