Aromatycznie, sycąco, ciepło
Składniki
- szklanka ryżu
- 4 szklanki wody
- 400ml mleka
- cukier wanilinowy, lub waniliowy własnej roboty
- jajo
- szafran w piórkach, około 1/2 łyżeczki
- cynamon tarty, około 1 łyżeczki
- 2 duże jabłka, u mnie Ligol
- cukier trzcinowy około 1stołowej łyżki
Sposób przygotowania
Ryż ugotuj w wodzie, aż całą ją wchłonie. Wyłóż w żaroodpornym naczyniu.
Jabłka umyj i zetrzyj na średnich okach tarki. Do startych jabłek wlej mleko, wbij jajo, wsyp przyprawy (cukier wanilinowy, cynamon i szafran)
Wszystko dokładnie wymieszaj i przykryj masą jabłkową wygładzony ryż,. Wierzch posyp cukrem trzcinowym.
Wstaw do pieca na około 200st na około 40-60minut Do czasu aż masa stężeje i w naczyniu nie będzie nadmiaru płynu z: jaj, mleka i soku z jabłek.
Możesz podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, jeśli nie liczysz kalorii :)
Pamiętaj, że najlepiej się kroi nie bezpośrednio po zapieczeniu, odczekaj. Niech chwilę posiedzi w gorącym piekarniku. Nadasz wtedy kawałkom bardziej regularny kształt.
Ile trwa ta chwila? Około 15-30minut. Choć wiem jak ciężko się powstrzymać, kiedy w powietrzu unosi się ten zapach.
Ile trwa ta chwila? Około 15-30minut. Choć wiem jak ciężko się powstrzymać, kiedy w powietrzu unosi się ten zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz