Szukaj na tym blogu

czwartek, 11 kwietnia 2013

ZAPIEKANKA Z RYŻU JABŁEK z cynamonem, szafranem i cukrem trzcinowym


Aromatycznie, sycąco, ciepło

Składniki

  • szklanka ryżu
  • 4 szklanki wody
  • 400ml mleka
  • cukier wanilinowy, lub waniliowy własnej roboty
  • jajo
  • szafran w piórkach, około 1/2 łyżeczki
  • cynamon tarty, około 1 łyżeczki
  • 2 duże jabłka, u mnie Ligol
  • cukier trzcinowy około 1stołowej łyżki
Sposób przygotowania

Ryż ugotuj w wodzie, aż całą ją wchłonie. Wyłóż w żaroodpornym naczyniu.



Jabłka umyj i zetrzyj na średnich okach tarki. Do startych jabłek wlej mleko, wbij jajo, wsyp przyprawy (cukier wanilinowy, cynamon i szafran)

Wszystko dokładnie wymieszaj i przykryj masą jabłkową wygładzony ryż,. Wierzch posyp cukrem trzcinowym.


Wstaw do pieca na około 200st na około 40-60minut Do czasu aż masa stężeje i w naczyniu nie będzie nadmiaru płynu z: jaj, mleka i soku z jabłek.

Możesz podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, jeśli nie liczysz kalorii :)



Pamiętaj, że najlepiej się kroi nie bezpośrednio po zapieczeniu, odczekaj. Niech chwilę posiedzi w gorącym piekarniku. Nadasz wtedy kawałkom bardziej regularny kształt.

Ile trwa ta chwila? Około 15-30minut. Choć wiem jak ciężko się powstrzymać, kiedy w powietrzu unosi się ten zapach.



Brak komentarzy: