Szukaj na tym blogu

wtorek, 7 maja 2013

OMLET Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

Na pożywne śniadanie

Składniki

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1/2 dużego strąka żółtej papryki 
  • 4-5 pomidorów liliputków
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • 1-2 łyżki oleju


Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.

W międzyczasie liście szpinaku, z pokrojoną w grubą kostkę papryką lekko podsmaż na patelni.


Ubite białka, połącz z żółtkami.

Masę wylej na warzywa i równomiernie rozprowadź.



Trzymaj na ogniu około 4-5 minut, regularnie potrząsając patelnią, by masa nie przywarła.

Na koniec ułóż pomidorki przekrojone na pół i posyp przyprawami.

Zsuń delikatnie z patelni na talerz, składając omlet na pół. Jeśli będzie surowy w środku możesz pozwolić mu dojść w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 120st.

Jeśli masz ochotę posyp startym żółtym serem.



Brak komentarzy: