Na pożywne śniadanie
Składniki
- 3 jaja
- 1/2 szklanki świeżego szpinaku
- 1/2 dużego strąka żółtej papryki
- 4-5 pomidorów liliputków
- pieprz
- sól
- bazylia
- oregano
- 1-2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
W międzyczasie liście szpinaku, z pokrojoną w grubą kostkę papryką lekko podsmaż na patelni.
Ubite białka, połącz z żółtkami.
Masę wylej na warzywa i równomiernie rozprowadź.
Trzymaj na ogniu około 4-5 minut, regularnie potrząsając patelnią, by masa nie przywarła.
Na koniec ułóż pomidorki przekrojone na pół i posyp przyprawami.
Zsuń delikatnie z patelni na talerz, składając omlet na pół. Jeśli będzie surowy w środku możesz pozwolić mu dojść w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 120st.
Jeśli masz ochotę posyp startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz