Wiosna i jej smak
Składniki
- 4 pęczki świeżego szczawiu
- 5 jajek
- kubek jogurtu naturalnego 400ml
- 1-2 szklanki wody
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Liście szczawiu opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki.
Zalej pokrojone liście wodą i duś pod przykryciem około 15 minut.
Zdejmij z ognia, zmiksuj na jednolitą masę.
Dolej jogurt naturalny, wymieszaj.
W razie potrzeby dodaj przegotowanej wody.
Przypraw solą i pieprzem.
Jaja ugotuj na twardo, po ugotowaniu wrzuć do zimnej wody (skorupka ładniej odejdzie), obierz i pokrój w połówki, ćwiartki lub kostkę, jak wolisz,
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj na parze.
Miękkie rozgnieć praską do ziemniaków, dopraw solą i gałką muszkatołową oraz masłem, wymieszaj..
Na głęboki talerz nałóż łyżką stołową porcję ziemniaków i delikatnie wlej zupę. Jeśli jaja pokroiłaś w połówki lub ćwiartki ułóż je na ziemniakach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz