Szukaj na tym blogu

środa, 15 maja 2013

SZYBKA ZUPA SZCZAWIOWA z puree ziemniaczanym

Wiosna i jej smak

Składniki

  • 4 pęczki świeżego szczawiu
  •  5 jajek
  • kubek jogurtu naturalnego 400ml
  • 1-2 szklanki wody
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

Liście szczawiu opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki.
Zalej pokrojone liście wodą i duś pod przykryciem około 15 minut.
Zdejmij z ognia, zmiksuj na jednolitą masę.
Dolej jogurt naturalny, wymieszaj.
W razie potrzeby dodaj przegotowanej wody.
Przypraw solą i pieprzem.

Jaja ugotuj na twardo, po ugotowaniu wrzuć do zimnej wody (skorupka ładniej odejdzie), obierz i pokrój w połówki, ćwiartki lub kostkę, jak wolisz,

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj na parze.
Miękkie rozgnieć praską do ziemniaków, dopraw solą i gałką muszkatołową oraz masłem, wymieszaj..

Na głęboki talerz nałóż łyżką stołową porcję ziemniaków i delikatnie wlej zupę. Jeśli jaja pokroiłaś w połówki lub ćwiartki ułóż je na ziemniakach.

Brak komentarzy: