Sos musztardowy i schab... Podniebienna uczta
Składniki
- około 10 kotletów schabowych
- 2 szklanki kefiru
- 5-6 ogórków konserwowych
- 10-15 czarnych oliwek, do farszu
- sól
- pieprz
- oregano, bazylia, tymianek
- mąka razowa
- olej rzepakowy
- 30 wykałaczek
- 10 oliwek do dekoracji
- 2 ogórki do dekoracji
Sposób przygotowania
Kotlety dokładnie opłucz pod zimną wodą i zalej kefirem, tak by całe były w nim zamoczone. Zostaw w lodówce na noc.
Rano dokładnie je opłucz i wysusz. Roztłucz tłuczkiem pod folią spożywczą na grubość około 1cm.
Delikatnie posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.
Oliwki i ogórka konserwowego pokrój w drobną kosteczkę. Odciśnij nadmiar wody.
Przypraw ziołami i wymieszaj.
Nakładaj po około łyżce stołowej farszu na pojedyncze kotlety i zawijaj wg zdjęć.
Każdą kieszonkę przekłuj w miejscach łączenia mięsa wykałaczkami
Kieszenie oprósz dokładnie mąką razową.
Podsmaż na gorącej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Z jednej strony z wykałaczkami.
Gdy mięso się zetnie, usuń wykałaczki i przełóż kotlety na drugą stronę.
Obsmażaj po około 3 minuty na każdej stronie.
Mięso przełóż na blaszkę, górę posmaruj odrobiną oleju.
Przykryj folią aluminiową, podziurkowaną widelcem, by mąka na mięsie nie zamokła i nie odkleiła się.
Zapiekaj w 180-200st około 15-20 minut. Na koniec możesz zdjąć folię, by mięso z góry się pięknie przyrumieniło.
Ozdób plastrem ogórka i oliwką, nadzianymi na wykałaczkę.
Ozdób plastrem ogórka i oliwką, nadzianymi na wykałaczkę.
Podawaj z sosem musztardowym, na który przepis już wkrótce.
UWAGA!!!
Do farszu możesz dołożyć też pokrojoną żurawinę. Wówczas smak będzie jeszcze bogatszy. Możesz też suszony owoc dodać so sosu musztardowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz