Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 lipca 2013

KIESZEŃ SCHABOWA nadziewana niespodzianką w sosie musztardowym

Sos musztardowy i schab... Podniebienna uczta

Składniki

  • około 10 kotletów schabowych 
  • 2 szklanki kefiru
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 10-15 czarnych oliwek, do farszu
  • sól
  • pieprz
  • oregano, bazylia, tymianek
  • mąka razowa
  • olej rzepakowy
  • 30 wykałaczek
  • 10 oliwek do dekoracji
  • 2 ogórki do dekoracji

Sposób przygotowania

Kotlety dokładnie opłucz pod zimną wodą i zalej kefirem, tak by całe były w nim zamoczone. Zostaw w lodówce na noc.

Rano dokładnie je opłucz i wysusz. Roztłucz tłuczkiem pod folią spożywczą na grubość około 1cm.


Delikatnie posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.

Oliwki i ogórka konserwowego pokrój w drobną kosteczkę. Odciśnij nadmiar wody.

Przypraw ziołami i wymieszaj.

Nakładaj po około łyżce stołowej farszu na pojedyncze kotlety i zawijaj wg zdjęć.





Każdą kieszonkę przekłuj w miejscach łączenia mięsa wykałaczkami


Kieszenie oprósz dokładnie mąką razową.


Podsmaż na gorącej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Z jednej strony z wykałaczkami.


Gdy mięso się zetnie, usuń wykałaczki i przełóż kotlety na drugą stronę.
Obsmażaj po około 3 minuty na każdej stronie.

Mięso przełóż na blaszkę, górę posmaruj odrobiną oleju.


Przykryj folią aluminiową, podziurkowaną widelcem, by mąka na mięsie nie zamokła i nie odkleiła się.

Zapiekaj w 180-200st około 15-20 minut. Na koniec możesz zdjąć folię, by mięso z góry się pięknie przyrumieniło.

Ozdób plastrem ogórka i oliwką, nadzianymi na wykałaczkę.

Podawaj z sosem musztardowym, na który przepis już wkrótce.

UWAGA!!! 

Do farszu możesz dołożyć też pokrojoną żurawinę. Wówczas smak będzie jeszcze bogatszy. Możesz też suszony owoc dodać so sosu musztardowego.








Brak komentarzy: