Wszystko, czego potrzebujesz na jednym talerzu
Składniki
- 2 ćwiartki kurczaka
- 1 włoszczyzna: 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, por, seler
- 1/2 kg ziemniaków
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- jogurt naturalny, typu Grecki
- świeży koper
- majeranek
- pieprz ziołowy
- oregano
- bazylia
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- opcjonalnie sól
Sposób przygotowania
Kurczaka umyj w zimnej wodzie.
Warzywa umyj i obierz.
Kurczaka z całymi warzywami włóż do dużego (7-8 l) garnka z zimną wodą.
Wsyp liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.
Gdy zawrze zmniejsz ogień i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką do "miękkich warzyw", około 40-60 minut.
Po ugotowaniu, odcedź warzywa i kurczaka.
Przelej wywar przez sito, by oddzielić przyprawy.
Odlej około 0,5 l wywaru do mniejszego garnka (potrzebny będzie do zahartowania jogurtu).
Odcedzony wywar wlej ponownie do gara.
Do czystego wywaru wsyp kaszę jaglaną i gotuj około 15 minut.
Podczas gotowania się kaszy:
-skrój wszystkie warzywa w kostkę,
-kurczaka obierz, skóry oddziel i daj kotom lub innym czworonożnym domownikom ;). Mięso z kurczaka podziel na małe kawałki (kęsy), możesz skroić.
Dorzucić pokrojone mięso i warzywa do wywaru z ugotowaną kaszą. Wyłącz ogień.
Do przygotowanego, ciepłego nadal wywaru, czekającego na hartowanie jogurtu wlej nabiał. Delikatnie by się nie zważył i mieszaj.
Połączony z jogurtem wywar, wlej do garnka z zupą. Cały czas mieszaj. wszystko ostrożnie, by zapobiec rozwarstwieniu się płynów.
Skrój umyty i wysuszony koperek, dołóż do zupy.
Dopraw do smaku ziołami i w ostateczności solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz