- 170 ml białka, około 6-8 jaj
- 220 gr cukru drobnego (nie pudru!!!)
- łyżka octu winnego
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Jaja sparz wrzącą wodą. Rozbij i dokładnie oddziel białka od żółtek.
Włącz piec na dolne i górne grzanie. Nie termobieg!!! Na 100-110stopni.
Białka umieść w dużej misce, lekko posól (piana będzie sztywniejsza) i zacznij miksować. Pierwsze 30sec na najniższych obrotach, aż się spienią.
Dalej miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany.
Do sztywnej piany kolejno dodawaj po łyżce cukru. Za każdym dodaniem dokładnie wymieszaj. Piana zrobi się gęsta i szklista. Będziesz wiedział, że jest w porządku jeśli paluch, który w niej zanurzysz i obliżesz będzie oblepiony gładką, kremową masą, bez wyczuwalnych grudek cukru.
Na koniec miksowania dosyp łyżkę skrobi ziemniaczanej i łyżkę octu winnego. Miksuj jeszcze przez chwilę.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do tego. Narysuj na nim okrąg około 18-22 cm średnicy. Wyłóż masę bezową na paier nadając jej kształt jakiego oczekujesz.
Wstaw bezę do pieca rozgrzanego do 100-110stopni. Piecz w tej temperaturze około 0,5 godziny.
Skręć temperaturę do 95-100stopni i susz bezę około 2,5-3 godzin.
PAMIĘTAJ! Jeśli beza pęka lub/i brązowieje, to znaczy, że temperatura początkowa jest za wysoka!
Wysuszoną bezę możesz dowolnie obłożyć, ja wybrałam bitą śmietanę i truskawki.
BITA ŚMIETANA
Składniki
- 330 ml śmietany kremówki
- szklanka cukru
- 2-3 śmietan-fix Dr. Oetkera
- sok z jednej cytryny
Schłodzoną śmietanę wlej do wysokiej miski, lekko zmiksuj do spienienia, dosyp śmietan-fix (zostaw jedną płaską łyżeczkę) i miksuj do sztywności. Stopniowo dodaj cukier i na koniec sok z cytryny.
Wyłóż na wystudzoną bezę, posypaną wcześniej odrobiną śmietan-fix (beza nie wchłonie wody ze śmietany).
Ozdób dowolnymi owocami.
Chrupiąca na zewnątrz, ciągutka w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz