Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 30 grudnia 2013

CYCKI KURCZAKA W PAPRYCE z pieprzem cayenne pod marchewkową pierzyną


Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • sól
  • łyżeczka oleju ryżowego 
  • 2-3 marchewki
  • 1 żółta papryka

Sposób przygotowania

Piersi umyj w zimnej wodzie, osusz.
Przekrój każdą w poprzek na 3-4 mniejsze filety.
Posyp z obydwu stron odrobiną soli i natrzyj kolejno pieprzem i mieloną papryką.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na średnich okach.
Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne. Pokrój ją w dość dużą kostkę.

Rozgrzej tłuszcz na patelni i lekko obsmaż mięso. Wystarczy po 1 minucie, by ściąć białko.
Przełóż do żaroodpornego naczynia.

Na patelni z wodą z mięsa i tłuszczem zarumień pokrojoną paprykę, dorzuć statrą marchewkę i podsmaż około 3-5 minut.

Wyłóż warzywa na kurczaku, przykryj naczynie szczelnie i wsadź do pieca na około 15-20 minut na 150 st.

Podawaj z dipem paprykowym, zrobionym na bazie sosu kebabowego. Zastąp musztardę mieloną słodką papryką, dla pikantności możesz dodać ostrą.

Świetnie pasuje tutaj dziki ryż gotowany na sypko ze świeżo mielonym curry.





Brak komentarzy: