Naleśniki-z przepisu na moim blogu lub wg Twojego osobistego pomysłu. Tutaj lepiej, jak będą jednak z mąki iście białej. Lepiej się skomponują z delikatnym mięsem i szpinakiem. Możesz też wymieszać z mąką razową, ale nie przesadź z nią.
Sosik a`la beszamelowy
- Kubeczek jogurtu naturalnego 400gr (może być Augustowski)
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- zmielona gałka muszkatołowa
Do przełożenia
- 4 pojedyncze, lub 2 podwójne cycuszki kurczaka
- świeże liście szpinaku ok 150gr
- 1 krążek sera pleśniowego typu Camembert
- 1 kostka sera pleśniowego z błękitną pleśnią typu Lazur
- garść startego sera typu Mozzarella lub Parmezan
- sól morska
- czarny pieprz- najlepiej mielony grubo w chwili przyrządzania dania
Sposób przygotowania
sos a`la beszamelowy: masło roztop w rondelku, dodaj mąkę i lekko zarumień ciągle mieszając. Ma powstać gładka masa, o gęstej konsystencji, bez grudek. Zdejmij garnek z ognia, przełóż 1 łyżkę tej masy do kubka i dolej 1/2 szklanki jogurtu energicznie mieszając. Przelej to do pozostałej masy w rondelku i dodaj pozostały jogurt. Cały czas energicznie mieszaj. Wstaw ponownie na ogień i chwilkę gotuj, ale pilnuj, by nie zawrzało.
kurczak - pokrój go drobno w kosteczkę i wymieszaj z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Możesz opcjonalnie dodać 1 łyżkę stołową oleju, wtedy mięso będzie bardziej soczyste. Wrzuć mięcho na teflonową patelnię i obsmaż. Uważaj, by nie przesuszyć kurczaka. Myślę, że jeśli masz standardową rozmiarami patelnię, to tą ilość kurczaka możesz obsmażać 7-9minut ciągle mieszając.
kurczak - pokrój go drobno w kosteczkę i wymieszaj z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Możesz opcjonalnie dodać 1 łyżkę stołową oleju, wtedy mięso będzie bardziej soczyste. Wrzuć mięcho na teflonową patelnię i obsmaż. Uważaj, by nie przesuszyć kurczaka. Myślę, że jeśli masz standardową rozmiarami patelnię, to tą ilość kurczaka możesz obsmażać 7-9minut ciągle mieszając.
przekładanie- na dużej tortownicy kolejno przekładaj warstwami:
naleśnik, łyżka sosu, liście szpinaku, kurczak, co druga warstwa- ser typu Camembert i ser typu Lazur, na koniec znowu liście szpinaku.
Mi wyszło jakieś 7 warstw. Ostatnią także posmarowałam sosem i posypałam startą Mozzarellą.
Zapiekaj w piecu w temperaturze 180-200stopni około 15 minut.
Zapiekaj w piecu w temperaturze 180-200stopni około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz