Szukaj na tym blogu

niedziela, 27 stycznia 2013

NALEŚNIKI

Naleśniki- tych robię zawsze więcej bo mąż i córa jedzą je na potęgę. Na zimno, na ciepło, z serem, z dżemem, z miodem i w wersji saute. Dobrze, jak są pod ręką w ilościach ogromnych, najlepiej nieograniczonych.

Składniki

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 szklanki mąki (można pomieszać 1/3 razowej z 2/3 pszennej lub odwrotnie, sama razowa sprawi, że naleśniki będą "szorstkie")
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Miksuję wszystkie składniki, by uzyskać dość płynną masę. Olej wlewam do masy, by nie używać go podczas smażenia.
Wylewam z chochli na rozgrzaną teflonową patelnię, tak by uzyskać cienkie naleśniczki. Obsmażam je po około minucie na każdej stronie.
Ważne, by potrząsać patelnią i obracać je przez podrzucenie. Inaczej łatwo o uszkodzenie cienkiego naleśnika.


Brak komentarzy: