Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

PIERNICZKI "Po prostu"


Niby świąteczne, ale kto powiedział, że Wigilia może być tylko raz w roku ;)

Składniki
  •  ok 2,5 szklanki mąki tortowej lub poznańskiej na ciasto
  • ok 1 szklanki mąki do posypywania podczas wałkowania
  • ok 1 szklanki miodu miodu
  • pólzklanki mąki cukru pudru 
  • 1/2 kostki masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa korzenna do pierników 1-2 paczki
  • kakao, wg mnie minimum 2 łyżeczki
Dodając sztuczny miód sprawisz, że pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym

Sposób przygotowania

Miód podgrzej  i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.
Rozwałkuj podsypując mąką na min 2-3mm, im grubsze ciacho, tym pierniczki będą bardziej mięsiste.
Wykrawaj pierniczki foremką lub szklanką, kieliszkiem, czy co masz akurat pod ręką.

Możesz zamiast podgrzania miodu, roztopić masło i lekko przestudzone połączyć ze składnikami.

Jeśli zależy Ci na dziurce w ciachu to zrób ją przed pieczeniem.

Piec 7-8 minut w 180st. 

Po upieczeniu możesz polać lukrem, lub rozpuszczoną czekoladą.

Pierniki miękna z czasem, także daj im mozliwość poleżakowania w szczelnym pojemniku, przez kilka dni. Dobrze go schowaj, bo inaczej domowe łasuchy dorwa je przed polukrowaniem.

Brak komentarzy: