Niby świąteczne, ale kto powiedział, że Wigilia może być tylko raz w roku ;)
Składniki
- ok 2,5 szklanki mąki tortowej lub poznańskiej na ciasto
- ok 1 szklanki mąki do posypywania podczas wałkowania
- ok 1 szklanki miodu miodu
- pólzklanki mąki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa korzenna do pierników 1-2 paczki
- kakao, wg mnie minimum 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Miód podgrzej i
wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Wyrabiaj, aż ciasto będzie
gładkie.
Rozwałkuj podsypując mąką na min 2-3mm, im grubsze ciacho, tym pierniczki będą bardziej mięsiste.
Wykrawaj pierniczki foremką lub szklanką, kieliszkiem, czy co masz akurat pod ręką.
Wykrawaj pierniczki foremką lub szklanką, kieliszkiem, czy co masz akurat pod ręką.
Możesz zamiast podgrzania miodu, roztopić masło i lekko przestudzone połączyć ze składnikami.
Jeśli zależy Ci na dziurce w ciachu to zrób ją przed pieczeniem.
Piec 7-8 minut w 180st.
Po upieczeniu możesz polać lukrem, lub rozpuszczoną czekoladą.
Pierniki miękna z czasem, także daj im mozliwość poleżakowania w szczelnym pojemniku, przez kilka dni. Dobrze go schowaj, bo inaczej domowe łasuchy dorwa je przed polukrowaniem.
Pierniki miękna z czasem, także daj im mozliwość poleżakowania w szczelnym pojemniku, przez kilka dni. Dobrze go schowaj, bo inaczej domowe łasuchy dorwa je przed polukrowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz