Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

TORT KAKAOWY z borówkami i śmietaną


Przyjemny, sezonowy tort na okazję i bez okazji.

Składniki
  • 5 jaj
  • tyle cukru ile ważą 4 jaja
  • tyle mąki, ile ważą 4 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 10 łyżek kakao
  • dżem jagodowy
  • 800ml kremówki 30%
  • 4 śmietan fixy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 800gr borówek amerykańskich
Sposób przygotowania

Biszkopt- działanie:

1. Jaja w całości zmiksuj z cukrem do białości, na puszystą masę.
2. Powoli dodawaj mąkę zmieszaną z sodą i kakao, delikatnie wymieszaj.
3. Przelej do tortownicy, obsypanej mąką na tłuszczu.
4. Energicznie stuknij blachą o blat stołu, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
5. Piecz około 30-40 minut w 160st
6. Po upieczeniu ponowo stuknij energicznie blachą o blat/ czy podłogę.
7. Biszkopt po wystudzeniu przekrój w poprzek na 3, nasącz mocną herbatą.
8. Dolny blat posmaruj dżemem jagodowym.

Bita śmietana- działanie

9. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z fixem w schłodzonej metalowej misce, dodaj cukier i sok z cytryny.

10. Drugi blat nałożony na pierwszy z dżemem posmaruj obficie bitą śmietaną, na niej wyłóż około 400gr borówek.
11. Przykryj trzecim blatem.
12. Wszystko posmaruj obficie bitą śmietaną, z bokami tortu włącznie.
13. Górę tortu posyp pozostałymi 400gr borówek.
14. Boki tortu ozdób kakao. Najlepiej pędzelkiem maczanym w kakao dotykaj boków tortu.

Brak komentarzy: