- 5 jaj
- tyle cukru ile ważą 4 jaja
- tyle mąki, ile ważą 4 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 10 łyżek kakao
- dżem jagodowy
- 800ml kremówki 30%
- 4 śmietan fixy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 800gr borówek amerykańskich
Biszkopt- działanie:
1. Jaja w całości zmiksuj z cukrem do białości, na puszystą masę.
2. Powoli dodawaj mąkę zmieszaną z sodą i kakao, delikatnie wymieszaj.
3. Przelej do tortownicy, obsypanej mąką na tłuszczu.
4. Energicznie stuknij blachą o blat stołu, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
5. Piecz około 30-40 minut w 160st
6. Po upieczeniu ponowo stuknij energicznie blachą o blat/ czy podłogę.
7. Biszkopt po wystudzeniu przekrój w poprzek na 3, nasącz mocną herbatą.
8. Dolny blat posmaruj dżemem jagodowym.
Bita śmietana- działanie
9. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z fixem w schłodzonej metalowej misce, dodaj cukier i sok z cytryny.
10. Drugi blat nałożony na pierwszy z dżemem posmaruj obficie bitą śmietaną, na niej wyłóż około 400gr borówek.
11. Przykryj trzecim blatem.
12. Wszystko posmaruj obficie bitą śmietaną, z bokami tortu włącznie.
13. Górę tortu posyp pozostałymi 400gr borówek.
14. Boki tortu ozdób kakao. Najlepiej pędzelkiem maczanym w kakao dotykaj boków tortu.
1. Jaja w całości zmiksuj z cukrem do białości, na puszystą masę.
2. Powoli dodawaj mąkę zmieszaną z sodą i kakao, delikatnie wymieszaj.
3. Przelej do tortownicy, obsypanej mąką na tłuszczu.
4. Energicznie stuknij blachą o blat stołu, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
5. Piecz około 30-40 minut w 160st
6. Po upieczeniu ponowo stuknij energicznie blachą o blat/ czy podłogę.
7. Biszkopt po wystudzeniu przekrój w poprzek na 3, nasącz mocną herbatą.
8. Dolny blat posmaruj dżemem jagodowym.
Bita śmietana- działanie
9. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z fixem w schłodzonej metalowej misce, dodaj cukier i sok z cytryny.
10. Drugi blat nałożony na pierwszy z dżemem posmaruj obficie bitą śmietaną, na niej wyłóż około 400gr borówek.
11. Przykryj trzecim blatem.
12. Wszystko posmaruj obficie bitą śmietaną, z bokami tortu włącznie.
13. Górę tortu posyp pozostałymi 400gr borówek.
14. Boki tortu ozdób kakao. Najlepiej pędzelkiem maczanym w kakao dotykaj boków tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz