- 1 szklanka mąki pszennej/ razowej bio
- 2-3 szklanki mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- drożdże 40-50gr
- szklanka mleka
- łyżeczka cukru
- pudełko przecieru pomidorowego (z Biedronki)
- zioła: oregano, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy, tymianek, czosnek granulowany itp.
ZACZYN
Drożdże z cukrem rozrób w ciepłym mleku, dodaj 4 łyżki mąki.
Odstaw w ciepłe miejsce pod ściereczka na 15 min- do wyrośnięcia.
CIASTO
Przesiej mąkę z solą, dolej zaczyn i wyrób ciasto dolewając oliwę.
Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce pod ściereczka na 15 min- do wyrośnięcia.
Rozciągnij, rozwałkuj walkiem ciasto na dużej blasze od piekarnika (wcześniej wysmarowanej tłuszczem) i znowu wstaw w ciepłe miejsce (najlepiej do pieca <50st) na 15 min- do wyrośnięcia.
Rozsmaruj doprawiony ziołami przecier pomidorowy.
Zioła: bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowy, papryka, majeranek, czosnek granulowany.
Obłóż wedle uznania.
Piecz w temperaturze 220st (dolna grzałka) 15minut.
Przepis na 10 dużych porcji, lub 12-14 średnich.
5 komentarzy:
jutro na obiad pizza Twojego przepisu!
Muszę spróbować....ale co to jest ta mąka bio ? pszenna czy razowa, bo ja nie wiem i mi trzeba jasno i wyraźnie :)
Dokładnie, pszenna razowa Bio, z niebieską etykietą. Jest do kupienia w Intermarche.
Może być zwykła mąka ? U mnie bio nie ma...
Myślę, że może. W końcu oryginalna pizza jest na białej mące.
Prześlij komentarz