Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

PIZZA- spód


Pizza z domieszką mąki razowej i dużą ilością ziół

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej/ razowej bio
  • 2-3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • drożdże 40-50gr
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • pudełko przecieru pomidorowego (z Biedronki)
  • zioła: oregano, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy, tymianek, czosnek granulowany itp.
Sposób przygotowania:

ZACZYN
Drożdże z cukrem rozrób w ciepłym mleku, dodaj 4 łyżki mąki.
Odstaw w ciepłe miejsce pod ściereczka na 15 min- do wyrośnięcia.

CIASTO

Przesiej mąkę z solą, dolej zaczyn i wyrób ciasto dolewając oliwę.
Odstaw wyrobione ciasto  w ciepłe miejsce pod ściereczka na 15 min- do wyrośnięcia.
Rozciągnij, rozwałkuj walkiem ciasto na dużej blasze od piekarnika (wcześniej wysmarowanej tłuszczem)  i znowu wstaw w ciepłe miejsce (najlepiej do pieca <50st) na 15 min- do wyrośnięcia.
Rozsmaruj doprawiony ziołami przecier pomidorowy.
Zioła: bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowy, papryka, majeranek, czosnek granulowany.

Obłóż wedle uznania.

Piecz w temperaturze 220st (dolna grzałka) 15minut.

Przepis na 10 dużych porcji, lub 12-14 średnich.



5 komentarzy:

trenerzy-biznesu.pl pisze...

jutro na obiad pizza Twojego przepisu!

Adianka pisze...

Muszę spróbować....ale co to jest ta mąka bio ? pszenna czy razowa, bo ja nie wiem i mi trzeba jasno i wyraźnie :)

Nina pisze...

Dokładnie, pszenna razowa Bio, z niebieską etykietą. Jest do kupienia w Intermarche.

kaha pisze...

Może być zwykła mąka ? U mnie bio nie ma...

Nina pisze...

Myślę, że może. W końcu oryginalna pizza jest na białej mące.