Wspaniałe danie na wystawne przyjęcie i na domowy obiad. Wymaga mało zachodu i zawsze się udaje. Proponuję podawać z ziemniaczkami i buraczkami.
Składniki
- 4 kotlety schabowe bez kości- może to też być karkówka.
- odrobina soli
- 4 łyżki stołowe musztardy
- 4 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania
Kotlety płuczemy w zimnej wodzie i nacieramy odrobiną soli.
Musztardę wraz z majerankiem mieszamy w naczyniu żaroodpornym.
Do miksu z musztardy i majeranku dokładamy posolone kotlety i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła całe mięso.
Przykrywamy szczelnie naczynie folią aluminiową i dopiero na folie zakładamy pokrywę naczynia żaroodpornego.
Wkładamy na noc o lodówki, by mięso skruszało i przegryzło się przyprawami.
Nazajutrz wkładamy do pieca nagrzanego do 180-200stopni Celsjusza i pieczemy pod idealnym przykryciem około 40 minut.
Musztardę wraz z majerankiem mieszamy w naczyniu żaroodpornym.
Do miksu z musztardy i majeranku dokładamy posolone kotlety i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła całe mięso.
Przykrywamy szczelnie naczynie folią aluminiową i dopiero na folie zakładamy pokrywę naczynia żaroodpornego.
Wkładamy na noc o lodówki, by mięso skruszało i przegryzło się przyprawami.
Nazajutrz wkładamy do pieca nagrzanego do 180-200stopni Celsjusza i pieczemy pod idealnym przykryciem około 40 minut.
Jeśli potrzebujesz więcej lub mniej kawałków mięsa to zastosuj się do prostej zasady: 1 kotlet- 1 łyżka stołowa musztardy i 1 łyżeczka majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz