Szukaj na tym blogu

niedziela, 27 stycznia 2013

ŻUREK- zakwas



Jak w tytule, czyli ratuję swoje dobre imię :) Na początek zakwas. Właściwie jego dwie wersje, ta sztywniejsza i ta bardziej elastyczna. Pierwszą pozwolę sobie skopiować ze strony "Ugotowani"

SPOSÓB I

Składniki:

  • 2 szklanki mąki razowej żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • skórka z kromki chleba razowego

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy w kamionkowym garnku i zalewamy litrem gorącej, przegotowanej wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i skórkę z chleba. Po wystudzeniu dodajemy około 1/2 lub 1 litra ochłodzonej wody i mieszamy aż uzyskamy gładką, rzadką masę. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do zakwaszenia na 4 dni w ciepłym miejscu. Ważne, aby skórka chleba nie wystawała z garnuszka i aby mieszać zakwas 2 razy dziennie.

SPOSÓB II

Składniki:

  • kromka, dwie, lub trzy razowego chleba (może być zeschnięty)
  • 2-3 łyżki mąki razowej (nie musi być razowa, możesz zastąpić ją pszenną, wg gustu i oczekiwań)
  • cebula- średnia, przekrojona na pół
  • czosnek- 4-5 ząbków ( w zależności od uznania)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • przyprawy w ilości wedle uznania
  • ciepła przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Chleb wraz z mąką (niekoniecznie razową) włożyć do kamionkowego, wysokiego naczynia, dołożyć cebulę przekrojoną na pół i obrane ząbki czosnku. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą do przykrycia składników. Dołożyć przyprawy zawinięte w tobołek z gazika. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 4-6 dni. Co dzień mieszać przynajmniej 2x, dbając, by wszystkie składniki były pod zaczynem.

Jeśli nie lubisz maki, pieczywa razowego, z powodzeniem możesz zastąpić je produktami białymi/ pszennymi.

Po 4-6 dniach zakwas jest gotowy do wykorzystania przy gotowania żuru.



W Ugotowanych mimo udanego zakwasu, sam żurek wyszedł.... delikatnie opisując- średnio. Uwierzcie jednak na słowo, że w normalnych warunkach wychodzi cudowny :) Drugi przepis na zakwas jest o tyle fajny, że zawsze da radę go zrobić, bo cebula, czosnek, suchy chleb i odrobina mąki znajdzie się w każdym domu.

 

Brak komentarzy: