Sos do sałatek, o którego przepis pytają wszyscy, którzy go spróbowali
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z jabłek lub balsamicznego (drugi będzie ostrzejszy w smaku)
- 1- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy, też do wyboru- zależy, jak ma być ostre
- zioła, w dużych ilościach: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i wszystko na co masz ochotę. Świeże zioła także się nadają, tyle że do wykorzystania "na teraz"
Wszystko razem wlewasz/wrzucasz do słoiczka, mocno mieszasz i gotowe.
Możesz dać 15minut ziołom, by nieco "spulchniały" w oliwie z dodatkami.
Możesz też zwielokrotnić ilość składników i przygotować więcej sosu. Często tak robię i trzymam w słoiku, w lodówce korzystając z niego na bieżąco.
Jeśli ilość ziół znacznie zagęści sos możesz śmiało rozrzedzić go przegotowaną wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz