Szukaj na tym blogu

czwartek, 31 stycznia 2013

Sos Vinegret

 
Sos do sałatek, o którego przepis pytają wszyscy, którzy go spróbowali

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego z jabłek lub balsamicznego (drugi będzie ostrzejszy w smaku)
  • 1- 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy, też do wyboru- zależy, jak ma być ostre
  • zioła, w dużych ilościach: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i wszystko na co masz ochotę. Świeże zioła także się nadają, tyle że do wykorzystania "na teraz"


Wszystko razem wlewasz/wrzucasz do słoiczka, mocno mieszasz i gotowe.

Możesz dać 15minut ziołom, by nieco "spulchniały" w oliwie z dodatkami.

Możesz też zwielokrotnić ilość składników i przygotować więcej sosu. Często tak robię i trzymam w słoiku, w lodówce korzystając z niego na bieżąco.

Jeśli ilość ziół znacznie zagęści sos możesz śmiało rozrzedzić go przegotowaną wodą.

Brak komentarzy: