Pyszny, pożywny, a lekki.
Cudownie aromatyczny.
Jako samodzielna przekąska, lub danie główne.
Sposób przygotowania
Składniki dla 2 osób
- podwójna pierś z kurczaka, lub dwie pojedyncze
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- pół szklanki sezamu
- miód 2-3 łyżki stołowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kurczaka umyj i pokrój na paski.
W tym czasie na suchą rozgrzaną patelnię wsyp sezam i podpraż go do złotego koloru, cały czas poruszaj patelnią.
Olej ryżowy zmieszaj z sosem sojowy.
Dodaj kurczaka i dokładnie połącz, by sos oblepił mięso.
Tak przygotowanego kurczaka wrzuć na patelnię do przyprażonego sezam.
Chwile podsmaż, by mięso się "zamknęło". Przykryj patelnię i duś mięso do miękkości. Pilnuj, by pozostało jędrne i się nie przesuszyło.
Możesz dodać miód, jeśli chcesz by potrawa była egzotycznie słodkawa. Cudownie pasuje wówczas do sosu curry.
Podawaj z ryżem, najlepiej Basmati z rodzynkami, albo żurawiną i pestkami słonecznika. A ten przepis już niedługo :)
Możesz też używać tego specjału, jako dodatku do sałatek, czy osobnej przekąski. Ten ostatni najlepiej z sosem curry, na który przepis już wkrótce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz