Szukaj na tym blogu

środa, 13 lutego 2013

AKSAMITNY KURCZAK W SEZAMIE


Pyszny, pożywny, a lekki.
Cudownie aromatyczny.
Jako samodzielna przekąska, lub danie główne.

Składniki dla 2 osób

  • podwójna pierś z kurczaka, lub dwie pojedyncze
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • pół szklanki sezamu
  • miód 2-3 łyżki stołowe (opcjonalnie)



Sposób przygotowania

Kurczaka umyj i pokrój na paski.


W tym czasie na suchą rozgrzaną patelnię wsyp sezam i podpraż go do złotego koloru, cały czas poruszaj patelnią.


Olej ryżowy zmieszaj z sosem sojowy.


 Dodaj  kurczaka i dokładnie połącz, by sos oblepił mięso.


Tak przygotowanego kurczaka wrzuć na patelnię do przyprażonego sezam.


Chwile podsmaż, by mięso się "zamknęło". Przykryj patelnię i duś mięso do miękkości. Pilnuj, by pozostało jędrne i się nie przesuszyło.

Możesz dodać miód, jeśli chcesz by potrawa była egzotycznie słodkawa. Cudownie pasuje wówczas do sosu curry.


Podawaj z ryżem, najlepiej Basmati z rodzynkami, albo żurawiną i pestkami słonecznika. A ten przepis już niedługo :)


Możesz też używać tego specjału, jako dodatku do sałatek, czy osobnej przekąski. Ten ostatni najlepiej z sosem curry, na który przepis już wkrótce.

Brak komentarzy: