Szukaj na tym blogu

wtorek, 12 lutego 2013

PLACEK Z KRUSZONKĄ I AGRESTEM


Pyszne kruche ciasto, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje


Składniki

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 4-6 szklanek maki pszennej
  • 220 g masła
  • agrest świeży lub z kompotu/ zależnie od sezonu. Mogą być też inne owoce, lub marmolada ze słoika.
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy

 Sposób przygotowania

Jaja wbij do miski, wsyp cukier i utrzyj do białości



Masło, rozdrobnij i rozpuść częściowo w rondelku. Reszta rozpuści się sama, a temperatura spadnie szybciej.



Do jaj z cukrem wsyp stopniowo 3 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia


Zmiksuj, wlej roztopione masło, połącz mieszając i dodając kolejne 2 szklanki mąki, aż utworzysz w miarę zwartą masę



Podziel ja na 2 części, 3/4 i 1/4. 3/4 rozłóż na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką



Na warstwie ciasta rozłóż osączony z kompotu agrest




Do reszty ciasta dosyp około szklanki mąki i zmiksuj, aż stworzysz kruszonkę


Wysyp ją na owoce i posyp równomiernie cukrem wanilinowym


Wstaw do pieca na około 40 minut na 160st


 







2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pyszotaaaa!!!!

Nina pisze...

Cieszę się :)