Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 4 lutego 2013

FASOLKA JAŚ W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki 

  • 1/2 kg suchej fasoli Jaś
  • strąk zielonej papryki
  • 2-3 ostre cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • 3-4 marchewki
  • 0,5-0,7 l pomidorów z puszki, bez skóry, lub z domowych przetworów
  • koncentrat pomidorowy mały
  • sól morska
Sposób przygotowania

Fasolę namocz na noc w wodzie, po uprzednim przelaniu jej wodą bieżącą.

Drugiego dnia zagotuj około 40 minut do miękkości, w niewielkiej ilości wody, dbając by nie przywarła do dna garnka.

W tym czasie na patelni podduś pokrojoną w półksiężyce cebulę, z wyciśniętym czosnkiem.



Dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zostaw na ogniu, bez przykrycia, by ziemniaki się zarumieniły i lekko podsmażyły a`la frytki, posól.




Do gotującej się fasoli wlej przecier pomidorowy i koncentrat- zagotuj.

Podsmażone ziemniaki z cebulą wrzuć do fasoli, nadal gotując na małym ogniu.

Na koniec wrzuć na patelnię marchewkę pokrojoną w półkrążki, a po chwili paprykę pokrojoną w dość grubą kostkę i duś chwilę pod przykryciem. Warzywa mają być al dente.





Całość z patelni przerzuć do garnka z gotującą się fasolą.

Zagotuj, przypraw ziołami: majerankiem, oregano, bazylią, ostrą i słodką papryczką, możesz dosolić.




 Smacznego






Brak komentarzy: