- 1/2 kg suchej fasoli Jaś
- strąk zielonej papryki
- 2-3 ostre cebule
- 2-4 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 0,5-0,7 l pomidorów z puszki, bez skóry, lub z domowych przetworów
- koncentrat pomidorowy mały
- sól morska
Fasolę namocz na noc w wodzie, po uprzednim przelaniu jej wodą bieżącą.
Drugiego dnia zagotuj około 40 minut do miękkości, w niewielkiej ilości wody, dbając by nie przywarła do dna garnka.
W tym czasie na patelni podduś pokrojoną w półksiężyce cebulę, z wyciśniętym czosnkiem.
Dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zostaw na ogniu, bez przykrycia, by ziemniaki się zarumieniły i lekko podsmażyły a`la frytki, posól.
Do gotującej się fasoli wlej przecier pomidorowy i koncentrat- zagotuj.
Podsmażone ziemniaki z cebulą wrzuć do fasoli, nadal gotując na małym ogniu.
Na koniec wrzuć na patelnię marchewkę pokrojoną w półkrążki, a po chwili paprykę pokrojoną w dość grubą kostkę i duś chwilę pod przykryciem. Warzywa mają być al dente.
Całość z patelni przerzuć do garnka z gotującą się fasolą.
Zagotuj, przypraw ziołami: majerankiem, oregano, bazylią, ostrą i słodką papryczką, możesz dosolić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz