Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 18 lutego 2013

RYŻ GOTOWANY NA MLEKU z szafranem, laską cynamonu i wanilią

Słodkawy i aromatyczny ryż.
Idealny do kurczaka w różnych wariantach.


Składniki

  • 1 część ryżu Basmati
  • 4 części mleka 2%
  • laska cynamonu około 10-15sm
  • szczypta szafranu
  • cukier wanilinowy
Sposób przygotowania
 
Zagotuj mleko z laską cynamonu.
Wsyp ryż, zagotuj.
Dosyp szczyptę szafranu.
Gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Uważaj, by ryż nie przywarł do dna garnka.
Na koniec gotowania dosyp cukier wanilinowy do smaku.

Możesz też dodać odrobinę prawdziwej wanilii, wydobytej z laski. Jeśli zużyjesz całą, to pozostałą korę wanilii możesz zagotować z mlekiem przed dodaniem ryżu. Wówczas dosłódź zwykłym cukrem. 

Po ugotowaniu wyjmij laskę cynamonu i ewentualnie wanilii.


Brak komentarzy: