Szukaj na tym blogu

piątek, 22 lutego 2013

ŚLEDŹ PIECZONY z jabłkiem

Pożywny śledź z nutą słodyczy, płynącą z polskiego jabłka

Składniki
  • 6 tuszek śledzia
  • 2 średnie jabłka
  • cytryna
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej
  • odrobina mąki



 Sposób przygotowania:

Śledzia opłucz, skrop sokiem z cytryny. Posól i obtocz w mące


Podsmaż na patelni, z obydwu stron po minucie


Ułóż delikatnie na blaszce posmarowanej tłuszczem i do środka tuszek włóż łódeczki obranego jabłka. Posyp świeżo mielonym pieprzem.


Zapiekaj w piecu 220st około 15 minut, na koniec pieczenia wstaw górną grzałkę, by ryba się przyrumieniła.






Podawaj z lekkimi surówkami. Smacznego.




Brak komentarzy: