Szukaj na tym blogu

środa, 6 lutego 2013

TORT HISZPAŃSKI

 
Przy Tłustym Czwartku na słodko

Składniki 

BISZKOPT
  • 5 jaj
  • 0,75 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. cukru
  • proszek do pieczenia
  • 1 łyżka octu

KREM
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki. mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 kostki masła
  • 250 g orzechów włoskich łuskanych
  • 250 g rodzynek
  • 1 gorzka czekolada
  • 0,75 szklanki wywaru z kawy
  • 0,5 szklanki wódki białej
Sposób przygotowania

BISZKOPT

1. Ubij białka razem z cukrem na gęstą pianę.
2. Po dokładnym ubiciu  dodaj pojedynczo po jednym żółtku cały czas mieszając.
3. Kiedy już  uzyskamy jednolitą masę dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej  mieszaj.
4. Pod koniec dodaj ocet.
5. Całość bardzo dokładnie mieszaj do  połączenia się składników a gotowe ciasto wylewaj na natłuszczoną formę.
 6. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni Celsjusza na ok. 45-50 min.
Po  upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

KREM

W czasie pieczenia ciasta zrób krem.

1. Zagotuj gęsty budyń na  mleku dodając 0,75 szklanki cukru.
2. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
3. Żółtka utrzyj z 0,25 szklanki cukru na gładką masę.
4. W osobnym naczyniu  utrzyj do białości masło.
5. Do utartego masła dodaj powoli, cały  czas mieszając, ostudzony budyń, utarte żółtka i alkohol.
6. Gotowy krem  podziel na 2 połowy.
7. Do pierwszej części dodaj bakalie (pozostaw trochę do  dekoracji) i drobno pokrojoną czekoladę.
8.Upieczony wcześniej biszkopt podziel na  dwie części i skrop obficie ponczem z kawy.
9. Na pierwszy biszkopt wyłóż krem z bakaliami.
10. Przełóż drugim biszkoptem.
11. Wierzch drugiego biszkopta posmaruj  równo, pozostałym kremem.
12. Całość posyp resztą bakalii i utartej  czekolady.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

A co mogłabym dać zamiast alkoholu do masy?

Nina pisze...

Może aromat rumowy.