Przy Tłustym Czwartku na słodko
Składniki
BISZKOPT
- 5 jaj
- 0,75 szkl. mąki ziemniaczanej
- 0,75 szkl. mąki tortowej
- 0,5 szkl. cukru
- proszek do pieczenia
- 1 łyżka octu
KREM
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki. mleka
- 1 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 kostki masła
- 250 g orzechów włoskich łuskanych
- 250 g rodzynek
- 1 gorzka czekolada
- 0,75 szklanki wywaru z kawy
- 0,5 szklanki wódki białej
BISZKOPT
1. Ubij białka razem z cukrem na gęstą pianę.
2. Po dokładnym ubiciu dodaj pojedynczo po jednym żółtku cały czas mieszając.
3. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszaj.
4. Pod koniec dodaj ocet.
5. Całość bardzo dokładnie mieszaj do połączenia się składników a gotowe ciasto wylewaj na natłuszczoną formę.
6. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni Celsjusza na ok. 45-50 min.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
KREM
W czasie pieczenia ciasta zrób krem.
1. Zagotuj gęsty budyń na mleku dodając 0,75 szklanki cukru.
2. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
3. Żółtka utrzyj z 0,25 szklanki cukru na gładką masę.
4. W osobnym naczyniu utrzyj do białości masło.
5. Do utartego masła dodaj powoli, cały czas mieszając, ostudzony budyń, utarte żółtka i alkohol.
6. Gotowy krem podziel na 2 połowy.
7. Do pierwszej części dodaj bakalie (pozostaw trochę do dekoracji) i drobno pokrojoną czekoladę.
8.Upieczony wcześniej biszkopt podziel na dwie części i skrop obficie ponczem z kawy.
9. Na pierwszy biszkopt wyłóż krem z bakaliami.
10. Przełóż drugim biszkoptem.
11. Wierzch drugiego biszkopta posmaruj równo, pozostałym kremem.
12. Całość posyp resztą bakalii i utartej czekolady.
2 komentarze:
A co mogłabym dać zamiast alkoholu do masy?
Może aromat rumowy.
Prześlij komentarz