Pyszna i pożywna zupa dla każdego
Składniki
- szklanka czerwonej soczewicy
- około 0,5 litra przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- łyżka czerwonych ziaren papryki
- łyżka czarnego pieprzu niezmielonego
- łyżka zmielonej czerwonej papryki słodkiej
- sól
- cukier
- odrobina świeżo startego imbiru
- jogurt naturalny- do dekoracji
Soczewicę zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc.
Rano wypłucz, zalej 2,5 szklanki wody i zagotuj.
Cebulę obierz, pokrój w plastry.
Czosnek obierz.
Dodaj przecier pomidorowy ido gotującej się soczewicy znowu zagotuj.
W tym czasie cebulę z czosnkiem zarumień na patelni, przy użyciu oleju.
Dodaj warzywa z patelni do gotującej się zupy, dorzuć koncentrat, pieprz i ziarna papryki, gotuj jeszcze chwilę.
Zblenduj wszystko dokładnie na gładką masę, dodając słodką paprykę, sól, cukier do smaku.
Pamiętaj, by moment dosłownego gotowania się zupy był skracany do minimum.
Udekoruj kleksem jogurtu naturalnego i grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz