Szukaj na tym blogu

piątek, 27 września 2013

CIASTO CZEKOLADOWO ORZECHOWE pod bezową kołderką z konfiturą z czarnej porzeczki

Na pierwsze dni jesieni

Składniki

  • szklanka orzechów laskowych
  •  3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • szklanka cukru
  •  1-2 szklanki mąki
  • 8 jaj
  •  słoik dżemu/ konfitury z czarnej porzeczki
  •  3 łyżki kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:

4 jaja w całości wbij do miski, a pozostałe 4 oddziel białko od żółtka. Żółtka wlej do miski z całymi jajam, a białka odstaw na później.
Do miski z jajami wsyp około 3/4 szklanki cukru i zmiksuj do białej, puszystej masy.



Orzechy zmiel na miał, kilka  z nich odłóż na bok. Około 8-10.





Do jajecznej masy wlej olej, miksując dosyp mąkę, zmielone orzechy i kakao. Wymieszaj.

Na koniec dosyp tyle mąki by ciasto stało się gęste, jak na "babkę". Pamiętaj o proszku do pieczenia.

Wylej na średnią formę lub dużą tortownicę, wcześniej przygotowaną. Posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Na wierzch wrzuć kilka całych orzechów. Będą przyjemną niespodzianką podczas jedzenia :)

Wstaw do pieca na 40-60 minut w 140-160st, na górną i dolną grzałkę.

Piecz do suchego patyczka.

Wyjmij upieczone ciasto z pieca, daj mu drobinę ostygnąć. Zredukuj też temperaturę pieca.
W czasie stygnięcia ubij białka na sztywną masę z odrobiną soli. Do stojących białek stopniowo dosypuj pozostały cukier, nie więcej niż 1 szklankę. Mieszaj do szklistej konsystencji.
Posmaruj upieczone ciasto dokładne dżemem. Na warstwę porzeczek delikatnie i równomiernie nałóż ubite białka.

Susz ciasto z nałożoną bezą około 60 minut w temperaturze do 80st. 

Pamiętaj! Białko kurze ścina się już w temperaturze 60-70st. Wyższa temperatura skarmelizuje cukier w bezie i pierzynka Ci zbrązowieje, a beza się ładnie. nie wysuszy

 


3 komentarze:

Unknown pisze...

Będę je dzisiaj piekła :) Zobaczymy, jak wyjdzie. Ciekawi mnie tylko jedno, piszesz:
"Do stojących białek stopniowo dosypuj POZOSTAŁY cukier", jednak wcześniej nie ma informacji o użyciu cukru. Przejęzyczenie, czy do jajek i mąki trzeba dodać cukier?

Nina pisze...

O! Dziękuję, zaraz wrzucę poprawkę.

Unknown pisze...

Zrobione i już posmakowane. Fajne :) Takie inne niż tradycyjne ciasta. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz :) jedynie co, to wypłynął mi dżem po upieczeniu :( odlałam szklankę, albo i więcej - nie wiem, czemu. Następnym razem poszukam bardziej gęstego, pewnie problem tkwił w jego konsystencji...