Szukaj na tym blogu

środa, 9 października 2013

JAGLANY "KRUPNIK" Igorka

 
Wszystko, czego potrzebujesz na jednym talerzu

Składniki



  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1 włoszczyzna: 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, por, seler
  • 1/2 kg ziemniaków
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • jogurt naturalny, typu Grecki
  • świeży koper
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • opcjonalnie sól

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj w zimnej wodzie.
Warzywa umyj i obierz.
Kurczaka z całymi warzywami włóż do dużego (7-8 l) garnka z zimną wodą.
Wsyp liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie.


Wszystko zagotuj na wolnym ogniu.
Gdy zawrze zmniejsz ogień i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką do "miękkich warzyw", około 40-60 minut.


Po ugotowaniu, odcedź warzywa i kurczaka.
Przelej wywar przez sito, by oddzielić przyprawy.
Odlej około 0,5 l wywaru do mniejszego garnka (potrzebny będzie do zahartowania jogurtu).
Odcedzony wywar wlej ponownie do gara.

 
Do czystego wywaru wsyp kaszę jaglaną i gotuj około 15 minut.

Podczas gotowania się kaszy:

-skrój wszystkie warzywa w kostkę,
-kurczaka obierz, skóry oddziel i daj kotom lub innym czworonożnym domownikom ;). Mięso z kurczaka podziel na małe kawałki (kęsy), możesz skroić.

Dorzucić pokrojone mięso i warzywa do wywaru z ugotowaną kaszą. Wyłącz ogień.

Do przygotowanego, ciepłego nadal  wywaru, czekającego na hartowanie jogurtu wlej nabiał. Delikatnie by się nie zważył i mieszaj.

Połączony z jogurtem wywar, wlej do garnka z zupą. Cały czas mieszaj. wszystko ostrożnie, by zapobiec rozwarstwieniu się płynów.

Skrój umyty i wysuszony koperek, dołóż do zupy.

Dopraw do smaku ziołami i w ostateczności solą.


Brak komentarzy: