Pyszny i lekki z kruchym spodem
Składniki
SPÓD
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 3 szklanki mąki tortowej pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny lub masła
- szklanka zmielonych orzechów laskowych
MASA SEROWA
- 1kg sera z wiaderka
- 3 jaja
- szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- fx do serników lub -3 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat migdałowy
Przygotowanie
SPÓD
Jaja wbij do miski i zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
Dodaj stopniowo mąkę zmiksowaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną margarynę lub masło.
Dodaj zmielone orzechy i zarób gładkie ciasto.
Wyłóż je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wsadź do pieca na 140st na 10-15 minut.
MASA SEROWA
Jaja wbij do miski i zmiksuj z cukrem zwykłym i wanilinowym.
Stopniowo dodawaj ser, miksuj.
Dolej olej, mleko, dodaj fix lub mąkę ziemniaczaną i kilka kropli aromatu.
Masę wylej na kruchy podpieczony spód, kiedy boki będą lekko przyrumienione.
Piecz jeszcze około 40-60 minut.
Masę wylej na kruchy podpieczony spód, kiedy boki będą lekko przyrumienione.
Piecz jeszcze około 40-60 minut.
Po ostudzeniu sernika, pokrój go na odpowiednie kawałki i na talerzyku polej Polewą czekoladową.
Możesz polać całe ciasto i poczekać, aż zastygnie, też będzie wyśmienite.
Możesz polać całe ciasto i poczekać, aż zastygnie, też będzie wyśmienite.
2 komentarze:
Megapyszne :) Dzięki Kochanie!
:D No! NIEWIELE PO 1 dniu zostało, a to chyba najlepszy dowód na wyjątkowość wypieku.
Prześlij komentarz