Szukaj na tym blogu

środa, 27 lutego 2013

SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE z gorącą polewą czekoladową

Pyszny i lekki z kruchym spodem

Składniki

SPÓD

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mąki tortowej pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny lub masła
  • szklanka zmielonych orzechów laskowych

MASA SEROWA

  • 1kg sera z wiaderka
  • 3 jaja
  • szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • fx do serników lub -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat migdałowy

Przygotowanie

SPÓD

Jaja wbij do miski i zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
Dodaj stopniowo mąkę zmiksowaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną margarynę lub masło.
Dodaj zmielone orzechy i zarób gładkie ciasto.
Wyłóż je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wsadź do pieca na 140st na 10-15 minut.





MASA SEROWA

Jaja wbij do miski i zmiksuj z cukrem zwykłym i wanilinowym.
Stopniowo dodawaj ser, miksuj.
Dolej olej, mleko, dodaj fix lub mąkę ziemniaczaną i kilka kropli aromatu.






 Masę wylej na kruchy podpieczony spód, kiedy boki będą lekko przyrumienione.


 Piecz jeszcze około 40-60 minut.


Po ostudzeniu sernika, pokrój go na odpowiednie kawałki i na talerzyku polej Polewą czekoladową.
Możesz polać całe ciasto i poczekać, aż zastygnie, też będzie wyśmienite.




2 komentarze:

P. pisze...

Megapyszne :) Dzięki Kochanie!

Nina pisze...

:D No! NIEWIELE PO 1 dniu zostało, a to chyba najlepszy dowód na wyjątkowość wypieku.