Szukaj na tym blogu

wtorek, 28 maja 2013

SCHABOWY W PULCHNEJ PANIERCE mojej mamy


Polski schabowy w wersji lżejszej dla żołądka

Składniki

  • schab wieprzowy pokrojony na 8 kotletów (około kilograma)
  • szklanka kefiru lub maślanki
  • 4 całe jaja
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki razowej
  • paczka otrąb owsianych bądź pszennych. Mogą być prażone, wówczas smak będzie intensywniejszy
  • 6-8 łyżek stołowych oleju rzepakowego
  • pieprz 
  • sól


Sposób przygotowania

Schab opłucz pod zimną wodą przed krojeniem.
Pokrój go na kotlety, i roztłucz tłuczkiem na grubość około 1 cm.
Rozłóż na płaskim talerzu i zalej maślanką lub kefirem, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
Wyjmij z zalewy, opłucz, osusz, posól i popieprz. 

Mleko, mąkę, jaja i otręby rozłóż do 4 osobnych talerzy. Najlepiej głębokich.

Jaja rozkłóć widelcem na jednolitą masę.
Kolejno obtaczaj kotlety w mleku, mące, jaju i otrębach.
Smaż na patelni teflonowej z rozgrzanym tłuszczem po 3-5 minut na każdej stronie.



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

a gdzie przepis...
jestem żywo zainteresowana panierką ;-)