Polski schabowy w wersji lżejszej dla żołądka
Składniki
- schab wieprzowy pokrojony na 8 kotletów (około kilograma)
- szklanka kefiru lub maślanki
- 4 całe jaja
- szklanka mleka
- szklanka mąki razowej
- paczka otrąb owsianych bądź pszennych. Mogą być prażone, wówczas smak będzie intensywniejszy
- 6-8 łyżek stołowych oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Schab opłucz pod zimną wodą przed krojeniem.
Pokrój go na kotlety, i roztłucz tłuczkiem na grubość około 1 cm.
Rozłóż na płaskim talerzu i zalej maślanką lub kefirem, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
Wyjmij z zalewy, opłucz, osusz, posól i popieprz.
Mleko, mąkę, jaja i otręby rozłóż do 4 osobnych talerzy. Najlepiej głębokich.
Jaja rozkłóć widelcem na jednolitą masę.
Kolejno obtaczaj kotlety w mleku, mące, jaju i otrębach.
1 komentarz:
a gdzie przepis...
jestem żywo zainteresowana panierką ;-)
Prześlij komentarz