Pyszne i zdrowe kotleciki dla całej rodzinki
Składniki
Kotlety
- 400-500gr ugotowanych ziemniaków
- paczka mrożonego morszczuka 3-4 średnie filety
- 4 duże jaja
- paczka płatków owsianych górskich
- 3-4 gałązki koperku
- szczypta soli morskiej
- pieprz grubo mielony do smaku
- odrobina oleju
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 gałązki koperku
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- pół kostki bulionu
Sposób przygotowania
Kotlety
Ziemniaki obierz i ugotuj (najlepiej na parze).
Rybę rozmróź i oddziel od glazury.
Ziemniaki z rybą zmiksuj na gładką masę, dodając jaja.
Kotlety
Ziemniaki obierz i ugotuj (najlepiej na parze).
Rybę rozmróź i oddziel od glazury.
Ziemniaki z rybą zmiksuj na gładką masę, dodając jaja.
Wymieszaj łyżką z posiekanym koperkiem i płatkami owsianymi
Dopraw do smaku.
Smaż na teflonowej patelni, porcje kształtuj łyżką stołową. Nie trzeba lepić, wystarczy nabrać łyżką i pacnąć na rozgrzaną patelnię :)
Smaż po 5 minut na każdej stronie
Używaj minimalnej ilości tłuszczu (4 łyżki powinny starczyć na całą masę)
SOS
Masło rozpuść w rondelku.
Dołóż mąkę, zarumień
Zarumienioną mąkę uzupełnij wodą, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki
Dolej tyle wody, by sos miał średnio gęstą konsystencję.
Na koniec dopraw gałką muszkatołową, kostką rosołową i dosyp świeży, posiekany koperek.
Danie najlepiej podawać z bukietem warzyw gotowanych na parze.
1 komentarz:
Właście szukałam ciekawego przepisu na kotlety rybne :D
Prześlij komentarz