Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

FRYKASY ZIEMNIACZANO RYBNE


Pyszne i zdrowe kotleciki dla całej rodzinki

Składniki

Kotlety
  • 400-500gr ugotowanych ziemniaków
  • paczka mrożonego morszczuka 3-4 średnie filety
  • 4 duże jaja
  • paczka płatków owsianych górskich
  • 3-4 gałązki koperku
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • odrobina oleju
SOS
  •  łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 gałązki koperku
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • pół kostki bulionu
Sposób przygotowania

Kotlety

Ziemniaki obierz i ugotuj (najlepiej na parze).
Rybę rozmróź i oddziel od glazury.
Ziemniaki z rybą zmiksuj na gładką masę, dodając jaja.
Wymieszaj łyżką z posiekanym koperkiem i płatkami owsianymi
Dopraw do smaku.
Smaż na teflonowej patelni, porcje kształtuj łyżką stołową. Nie trzeba lepić, wystarczy nabrać łyżką i pacnąć na rozgrzaną patelnię :) 
Smaż po 5 minut na każdej stronie 

Używaj  minimalnej ilości tłuszczu (4 łyżki powinny starczyć na całą masę)


SOS

Masło rozpuść w rondelku.
Dołóż mąkę, zarumień
Zarumienioną mąkę uzupełnij wodą, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki
Dolej tyle wody, by sos miał średnio gęstą konsystencję.

Na koniec dopraw gałką muszkatołową, kostką rosołową i dosyp świeży, posiekany koperek.

Danie najlepiej podawać z bukietem warzyw gotowanych na parze.



1 komentarz:

Ola pisze...

Właście szukałam ciekawego przepisu na kotlety rybne :D