Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

GULASZ Z WOŁOWINY

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
  • 30-40dkg ziemniaków
  • 30-40dkg marchewki
  • 2 puszki pomidorów bez skóry, pokrojonych w kostkę
  • puszka słodkiej kukurydzy
  • puszka słodkiego, zielonego groszku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona ostra
  • pieprz mielony
  • cukier 1-2łyżki
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania

Wołowinę pokrój w kostkę.
Posól*
Oprósz mąką pszenną
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzucić  pokrojoną, posoloną i oproszoną mąką, wołowinę.
Duś pod przykryciem około 30 minut

Obierz i pokrój w kostkę marchew i ziemniaczki
Dorzucić do mięsa na patelni
Duś kolejne 20 minut

W dużym garze wymieszaj pomidory, koncentrat, kukurydzę i groszek, zagotuj.
Po zagotowaniu dołóż mięso z ziemniakami i marchewką z patelni.
Gotuj około 10-15 minut

Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Smak powinien być pikantno- słodki.

Na koniec wlej ocet balsamiczny, doprowadź do wrzenia.

Po ugotowaniu ostudzić, wstawić do lodówki i jeść dopiero następnego dnia. Wtedy bowiem mięso wspaniale skruszeje.

*Być może jeśli nie posoli się go przed duszeniem, to zrobi się przyjemne zraz po zdjęciu z ognia. Podałam Wam jednak, w jaki sposób mi wyszedł niebiańsko pyszny gulasz.

Brak komentarzy: