Składniki
Wołowinę pokrój w kostkę.
Posól*
- 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
- 30-40dkg ziemniaków
- 30-40dkg marchewki
- 2 puszki pomidorów bez skóry, pokrojonych w kostkę
- puszka słodkiej kukurydzy
- puszka słodkiego, zielonego groszku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- papryka mielona ostra
- pieprz mielony
- cukier 1-2łyżki
- 4-6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju
Wołowinę pokrój w kostkę.
Posól*
Oprósz mąką pszenną
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzucić pokrojoną, posoloną i oproszoną mąką, wołowinę.
Duś pod przykryciem około 30 minut
Obierz i pokrój w kostkę marchew i ziemniaczki
Dorzucić do mięsa na patelni
Duś kolejne 20 minut
W dużym garze wymieszaj pomidory, koncentrat, kukurydzę i groszek, zagotuj.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzucić pokrojoną, posoloną i oproszoną mąką, wołowinę.
Duś pod przykryciem około 30 minut
Obierz i pokrój w kostkę marchew i ziemniaczki
Dorzucić do mięsa na patelni
Duś kolejne 20 minut
W dużym garze wymieszaj pomidory, koncentrat, kukurydzę i groszek, zagotuj.
Po zagotowaniu dołóż mięso z ziemniakami i marchewką z patelni.
Gotuj około 10-15 minut
Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Smak powinien być pikantno- słodki.
Na koniec wlej ocet balsamiczny, doprowadź do wrzenia.
Po ugotowaniu ostudzić, wstawić do lodówki i jeść dopiero następnego dnia. Wtedy bowiem mięso wspaniale skruszeje.
Gotuj około 10-15 minut
Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Smak powinien być pikantno- słodki.
Na koniec wlej ocet balsamiczny, doprowadź do wrzenia.
Po ugotowaniu ostudzić, wstawić do lodówki i jeść dopiero następnego dnia. Wtedy bowiem mięso wspaniale skruszeje.
*Być może jeśli nie posoli się
go przed duszeniem, to zrobi się przyjemne zraz po zdjęciu z ognia.
Podałam Wam jednak, w jaki sposób mi wyszedł niebiańsko pyszny gulasz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz