Proste danie z porem w roli głównej. Banalny sposób na przemycenie go nawet dzieciom
Składniki:
- 2 lub 3 średnie pory
- duży kubeczek jogurtu naturalnego (400gr)
- masło- 2/3 łyżki
- szklanka mleka, ja używam 2%
- odrobina mąki do zaciągnięcia
- sól morska
- pieprz w młynku
- gałka muszkatołowa
- makaron razowy- dowolny, ja wykorzystałam Biedronkowe świderki
- obrane pestki słonecznika- do posypania (opcjonalnie)
Por dokładnie umyj, najlepiej przetnij go na pół na długości i każdą połowę w poprzek. Tak łatwiej będzie rozebrać liście i opłukać je z piachu.
Pokrój go w paski, wcale nie muszą być równe i cienkie bo warzywo zmięknie podczas duszenia.
Wrzuć do garnka, dołóż masło, przykryj i duś do miękkości około 15 minut.
Por zmniejszy znacznie swoją objętość, nawet o połowę. To normalne.
Nałóż ok 1 chochelkę gorącego pora do kubka i rozrób go stopniowo z jogurtem.
Powoli wlewaj rozrobiony jogurt do reszty pora w garnku i mieszaj.
Rozrób 2-3 łyżki mąki w mleku i dolej do garnka. Mieszaj energicznie i lekko zagotuj. Uważaj, by jogurt się nie zważył.
Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Podawaj z makaronem pełnoziarnistym, posypane pestkami słonecznika i odrobiną startej mozzarelli.
Możesz tą potrawkę podawać jako dodatek do mięs i ziemniaków. Pasuje wspaniale!
5 komentarzy:
Wygląda ciekawie :) Musze wypróbować!
Ja chętnie spróbuje bo wygląda mniamusnie i zdrowo. Kiedy będzie dostawa ?
A dokąd? Dojeżdżam tylko w okolice swojej kuchni ;)
W wyjątkowych okazjach poza rejon.
Muszę spróbować! Tylko chyba dodam mięcho - bo obiad bez mięcha obiadem straconym ;)
Prześlij komentarz