Szukaj na tym blogu

środa, 30 stycznia 2013

POR DUSZONY Z MAKARONEM RAZOWYM

Proste danie z porem w roli głównej. Banalny sposób na przemycenie go nawet dzieciom

Składniki:

  • 2 lub 3 średnie pory
  • duży kubeczek jogurtu naturalnego (400gr)
  • masło- 2/3 łyżki
  • szklanka mleka, ja używam 2%
  • odrobina mąki do zaciągnięcia
  • sól morska
  • pieprz w młynku
  • gałka muszkatołowa
  • makaron razowy- dowolny, ja wykorzystałam Biedronkowe świderki
  • obrane pestki słonecznika- do posypania (opcjonalnie)



Sposób przygotowania

Por dokładnie umyj, najlepiej przetnij go na pół na długości i każdą połowę w poprzek. Tak łatwiej będzie rozebrać liście i opłukać je z piachu.

Pokrój go w paski, wcale nie muszą być równe i cienkie bo warzywo zmięknie podczas duszenia.


Wrzuć do garnka, dołóż masło, przykryj i duś do miękkości około 15 minut.



Por zmniejszy znacznie swoją objętość, nawet o połowę. To normalne.



Nałóż ok 1 chochelkę gorącego pora do kubka i rozrób go stopniowo z jogurtem.

Powoli wlewaj rozrobiony jogurt do reszty pora w garnku i mieszaj.

Rozrób 2-3 łyżki mąki w mleku i dolej do garnka. Mieszaj energicznie i lekko zagotuj. Uważaj, by jogurt się nie zważył.

Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Podawaj z makaronem pełnoziarnistym, posypane pestkami słonecznika i odrobiną startej mozzarelli.



Możesz tą potrawkę podawać jako dodatek do mięs i ziemniaków. Pasuje wspaniale!



5 komentarzy:

Ola pisze...

Wygląda ciekawie :) Musze wypróbować!

Marek L pisze...

Ja chętnie spróbuje bo wygląda mniamusnie i zdrowo. Kiedy będzie dostawa ?

Nina pisze...

A dokąd? Dojeżdżam tylko w okolice swojej kuchni ;)

Nina pisze...

W wyjątkowych okazjach poza rejon.

Patrycja L. pisze...

Muszę spróbować! Tylko chyba dodam mięcho - bo obiad bez mięcha obiadem straconym ;)