Pyszny, sezonowy. Jak zawsze na specjalne okazje i na dni codziennie niecodzienne.
Składniki
- 5 jaj
- tyle cukru ile ważą 4 jaja
- tyle mąki, ile ważą 4 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 800ml zimnego mleka
- 2 opakowania Kremu do tortów o smaku Waniliowym
- 1 kg świeżych truskawek
- 2 garści słonych orzeszków ziemnych- drobno posiekanych
Składniki:
Biszkopt- działanie
1. Jaja w całości zmiksować z cukrem do białości, na puszystą masę
2. Powoli dodać mąkę zmieszaną z sodą, sok z cytryny i skórkę i delikatnie wymieszać.
3. Przelać do tortownicy, obsypanej mąką na tłuszczu
4. Energicznie stuknąć blachą o blat stołu, by pozbyć się pęcherzyków powietrza
5. Piec około 30-40 minut w 160st
6. Po upieczeniu ponowo stuknąć energicznie blachą o blat
7. Biszkopt po wystudzeniu przekroić w poprzek na 3, nasączyć mocną herbatą (może być z cytryną)
8. Blaty smarować kremem, obkładać gęsto truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Krem- działanie
9. Schłodzone mleko ubić na sztywno z proszkiem kremu waniliowego. Nie dodawać masła.
10. Drugi i trzeci blat potraktować tak, jak pierwszy (patrz punkt
12. Wszystko posmarować obficie kremem, z bokami tortu włącznie.
13. Górę tortu obłożyć pozostałymi truskawkami.
14. Boki tortu ozdobić posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na dłoń i przytykać do boków.
Jeśli robisz tort dzień wcześniej to zalej górę tężejącą galaretką, będzie trwalszy!
Biszkopt- działanie
1. Jaja w całości zmiksować z cukrem do białości, na puszystą masę
2. Powoli dodać mąkę zmieszaną z sodą, sok z cytryny i skórkę i delikatnie wymieszać.
3. Przelać do tortownicy, obsypanej mąką na tłuszczu
4. Energicznie stuknąć blachą o blat stołu, by pozbyć się pęcherzyków powietrza
5. Piec około 30-40 minut w 160st
6. Po upieczeniu ponowo stuknąć energicznie blachą o blat
7. Biszkopt po wystudzeniu przekroić w poprzek na 3, nasączyć mocną herbatą (może być z cytryną)
8. Blaty smarować kremem, obkładać gęsto truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Krem- działanie
9. Schłodzone mleko ubić na sztywno z proszkiem kremu waniliowego. Nie dodawać masła.
10. Drugi i trzeci blat potraktować tak, jak pierwszy (patrz punkt
12. Wszystko posmarować obficie kremem, z bokami tortu włącznie.
13. Górę tortu obłożyć pozostałymi truskawkami.
14. Boki tortu ozdobić posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na dłoń i przytykać do boków.
Jeśli robisz tort dzień wcześniej to zalej górę tężejącą galaretką, będzie trwalszy!
1 komentarz:
Czy można użyć truskawek mrożonych?
Prześlij komentarz