Pyszne kruche ciasto, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje
Składniki
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru drobnego
- 4-6 szklanek maki pszennej
- 220 g masła
- agrest świeży lub z kompotu/ zależnie od sezonu. Mogą być też inne owoce, lub marmolada ze słoika.
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Sposób przygotowania
Jaja wbij do miski, wsyp cukier i utrzyj do białości
Masło, rozdrobnij i rozpuść częściowo w rondelku. Reszta rozpuści się sama, a temperatura spadnie szybciej.
Do jaj z cukrem wsyp stopniowo 3 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia
Zmiksuj, wlej roztopione masło, połącz mieszając i dodając kolejne 2 szklanki mąki, aż utworzysz w miarę zwartą masę
Podziel ja na 2 części, 3/4 i 1/4. 3/4 rozłóż na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką
Na warstwie ciasta rozłóż osączony z kompotu agrest
Do reszty ciasta dosyp około szklanki mąki i zmiksuj, aż stworzysz kruszonkę
Wysyp ją na owoce i posyp równomiernie cukrem wanilinowym
Wstaw do pieca na około 40 minut na 160st
2 komentarze:
Pyszotaaaa!!!!
Cieszę się :)
Prześlij komentarz