Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 października 2014

ŻYTNIA TARTA ze śliwkami i jabłkami

Zdrowa, na jesienne popołudnia przy kubku aromatycznej herbaty

Składniki:

  • 2-3 szklanki mąki razowej żytniej
  • 2 zółtka
  • 100gr masła
  • 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • szczypta soli
  • 6-8 śliwek węgierek
  • 1 duże, lub 2 średnie jabłka
  • 4 łyżki marmolady morelowej lub brzoskwiniowej
Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z sodą i przyprawami.
Masło pokrój w kostkę.

Przesyp mąkę do dużej michy lub na stolnicę. Zacznij od 2 szklanek.
Na środek mąki wlej żółtka, jogurt i wyłóż masło.
Wyrób gładkie ciasto, w miarę potrzeby podsypując mąką.
Uformuj z ciasta kulkę i wstaw do lodówki.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi umyj owoce i wydryluj. 
Jabłka pozostaw w skórce i pokrój na cienkie półplastry.
Śliwki w zależności od wielkości podziel na połówki lub ćwiartki.


Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę* wcześciej natłuszczoną** i obsypaną mąką.
Rozgnieć ciasto równomiernie rękoma, możesz sobie pomóc małą szklanką, jako wałkiem.

Na cieście rozłóż według uznania owoce.
Mogą być na I połowie jabłka, na II śliwki, możesz zaszaleć i poprzekładać owoce. Możesz też wybrać tylko jeden rodzaj owoców.

Wstaw do pieca rozgrzanego do 180-190st. i piecz 30-40minut.

Upieczoną tartę wyjmij z pieca.
Marmoladę dokładnie zblenduj.
Gładką masę marmoladową doprowadź w rondelku do wrzenia.
Pomaluj wystudzone owoce masą morelową.



*Forma może być typowa do tarty lub tortownica
** Natłuszczam olejem rzepakowym


Brak komentarzy: