Zdrowa, na jesienne popołudnia przy kubku aromatycznej herbaty
Składniki:
- 2-3 szklanki mąki razowej żytniej
- 2 zółtka
- 100gr masła
- 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- szczypta soli
- 6-8 śliwek węgierek
- 1 duże, lub 2 średnie jabłka
- 4 łyżki marmolady morelowej lub brzoskwiniowej
Sposób przygotowania:
Mąkę połącz z sodą i przyprawami.
Masło pokrój w kostkę.
Przesyp mąkę do dużej michy lub na stolnicę. Zacznij od 2 szklanek.
Na środek mąki wlej żółtka, jogurt i wyłóż masło.
Wyrób gładkie ciasto, w miarę potrzeby podsypując mąką.
Uformuj z ciasta kulkę i wstaw do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi umyj owoce i wydryluj.
Jabłka pozostaw w skórce i pokrój na cienkie półplastry.
Śliwki w zależności od wielkości podziel na połówki lub ćwiartki.
Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę* wcześciej natłuszczoną** i obsypaną mąką.
Rozgnieć ciasto równomiernie rękoma, możesz sobie pomóc małą szklanką, jako wałkiem.
Na cieście rozłóż według uznania owoce.
Mogą być na I połowie jabłka, na II śliwki, możesz zaszaleć i poprzekładać owoce. Możesz też wybrać tylko jeden rodzaj owoców.
Wstaw do pieca rozgrzanego do 180-190st. i piecz 30-40minut.
Upieczoną tartę wyjmij z pieca.
Marmoladę dokładnie zblenduj.
Gładką masę marmoladową doprowadź w rondelku do wrzenia.
Pomaluj wystudzone owoce masą morelową.
*Forma może być typowa do tarty lub tortownica
** Natłuszczam olejem rzepakowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz