Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 lutego 2015

NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ niepalonej


Składniki:
  • 1,5 szklanki białej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy (możesz też dodać curry, gałkę muszkatołową i inne)
  • woda, około 1,5 szkalki
  • masło klarowane lub olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Kaszę namocz na noc. 

Nazajutrz odlej wodę, dodaj przyprawy. Zblenduj do konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolej trochę wody.

Smaż z obu stron, na patelni odrobinę spryskanej tłuszczem, by ciasto nie przywierało.

Możesz podawać w zależności od dodanych przypraw na słodko i na ostro.

Poniżej Dzieciaki zajadają wersję na słodko, z dużą ilością cynamonu i ciastem miksowanym ze słodkim mlekiem bez laktozy.

Choć Córcia ma na zdjęciu minę, jaką ma (od lampy błyskowej) to jednak wciągnęła całe dwa Emotikon smile
Córa z syropem klonowym, Synek z ksylitolem i sosem jogurtowym.





Brak komentarzy: