Bez glutenu, bez mleka i bez laktozy.
Za to z cudownym smakiem, który zweryfikował mój 3 latek,
zjadając 3 kawałki.
Zainspirowane Trochę Inną Cukiernią
Składniki:
- 4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego (sojowego, z migdałów, ryżowego)
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki białego ryżu
- 3- 4 łyżki mąki gryczanej lub 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu lub 3-4 rozmięknięte (namoczone na noc) daktyle.
- kilka śliwek, truskawek, malin, czy innych "mokrych" owoców. Mogą być mrożone.
Sposób działania:
- W 2 osobnych garnuszkach zagotuj kolejno po 2 szklanki mleka.
- Do 1 garnuszka z wrzącym mlekiem wsyp 1 szklankę kaszy jaglanej
- Do 2 garnuszka z wrzącym mlekiem wsyp 3/4 szklanki ryżu
- Gotuj pod przykryciem około 10-15 minut.
- Zdejmij z ognia.
Część biała Brownie:
- Do ugotowanej kaszy dodaj 1/2 szklanki ugotowanego ryżu.
- Zmiksuj kaszę z ryżem na gładką masę, dodając miód i wyciśnięty sok z 1 cytryny.
Część ciemna Brownie:
- Do pozostałego, ugotowanego ryżu połam całą tabliczkę czekolady, niech się rozpuści.
- Zmiksuj na gładką masę.
Wykładanie ciasta:
- Dno silikonowej foremki, wyłóż 1/2 warstwy ciemnej masy.
- Wylej na nią całą masę białą.
- Łyżką nałóż kleksy ciemnej masy.
- Powtykaj owoce według uznania.
Piecz w temperaturze 170st. 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piecu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz