Szukaj na tym blogu

piątek, 11 września 2015

BROWNIE ZE ŚLIWKAMI, czyli sernik bez glutenu i bez laktozy

Bez glutenu, bez mleka i bez laktozy. 
Za to z cudownym smakiem, który zweryfikował mój 3 latek,
zjadając 3 kawałki.

Zainspirowane  Trochę Inną Cukiernią

Składniki:
  • 4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego (sojowego, z migdałów, ryżowego)
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki białego ryżu
  • 3- 4 łyżki mąki gryczanej lub 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu lub 3-4 rozmięknięte (namoczone na noc) daktyle.
  • kilka śliwek, truskawek, malin, czy innych "mokrych" owoców. Mogą być mrożone.
Sposób działania:
  1. W 2 osobnych garnuszkach zagotuj kolejno po 2 szklanki mleka.
  2. Do 1 garnuszka z wrzącym mlekiem wsyp 1 szklankę kaszy jaglanej
  3. Do 2 garnuszka z wrzącym mlekiem wsyp 3/4 szklanki ryżu
  4. Gotuj pod przykryciem około 10-15 minut.
  5. Zdejmij z ognia.
Część biała Brownie:
  1. Do ugotowanej kaszy dodaj 1/2 szklanki ugotowanego ryżu.
  2. Zmiksuj kaszę z ryżem na gładką masę, dodając miód i wyciśnięty sok z 1 cytryny.
Część ciemna Brownie:

  1. Do pozostałego, ugotowanego ryżu połam całą tabliczkę czekolady, niech się rozpuści.
  2. Zmiksuj na gładką masę.
Wykładanie ciasta:
  1. Dno silikonowej foremki, wyłóż 1/2 warstwy ciemnej masy.
  2. Wylej na nią całą masę białą.
  3. Łyżką nałóż kleksy ciemnej masy.
  4. Powtykaj owoce według uznania.
Piecz w temperaturze 170st. 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piecu.



Brak komentarzy: