Szukaj na tym blogu

środa, 28 października 2015

CIASTO GRYCZANE Z WINOGRONEM, bez glutenu, mleka i cukru

Pyszne, pachnące, rozgrzewające i co najważniejsze wartościowe

Składniki:
  • 2 jaja
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5-0,7 kg mąki gryczanej
  • łyżeczka imbiru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonej stevi
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 kg winogron czerwonych (ja miałam drobniusieńkie z ogrodu, 100% ekologiczne)

Sposób działania:

  1. Umyj winogron i obierz z gałązek.
  2. Masło rozpuść w rondelku i wystudź. (Kroję masło w kostkę, pozwalam się mu częściowo roztopić, wyłączam gaz i pozwalam, by reszta masła roztopiła się w tym rozgrzanym. W ten sposób unikam przypalenia i masło ma szybko odpowiednią temperaturę)
  3. Mąkę zmieszaj z imbirem i cynamonem
  4. Skłóć jaja.
  5. Do jaj wlej schłodzone, rozpuszczone masło, wymieszaj.
  6. Dodawaj mąkę i zagnieć w ciasto.
  7. Wyłóż 1/2 ciasta na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
  8. Ułóż na górze winogron.
  9. Rozsyp na nie równomiernie suszoną stevię.
  10. Wyłóż krusząc resztę ciasta.
  11. Posyp wierzch ksylitolem.
  12. Piecz w temperaturze 140 st około 40 minut.


Brak komentarzy: