Szukaj na tym blogu

środa, 6 lutego 2013

BARSZ CZERWONY bez przepisu :)

Bez przepisu? Tak, bo szukałam długo czegoś prostego,
znalazłam, a i tak musiałam dodać coś od siebie
i wszystko robiłam na tzw. oko.


Składniki

  • 1kg buraków
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 natki pietruszki
  • pieprz ziarnisty
  • sól 
  • pieprz 
  • liść laurowy
  • cukier
  • sok z cytryny
  • majeranek opcjonalnie

Sposób przygotowania

Obierz warzywa, przekrój w poprzek i na pół. Wrzuć do dużego garnka i zalej wrzątkiem.
Dodaj łyżkę oliwy.
Gotuj wywar z selera, marchwi, pora i pietruszki z luźno wrzuconymi: pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i liściem laurowym, dopóki warzywa całkowicie nie zmiękną.

Wyjmij warzywa.

Na wywarze ugotuj buraki,  najlepiej pokrojone w małe półkrążki.

Zostaw na noc w garze, pod przykryciem, by buraki puściły cały sok.

Rano buraki potraktuj mikserem, lub blenderem i mocno rozdrobnij. Najlepiej na papkę.*
Odciśnij sok, a dużo go wyjdzie**  (mi wyszło ponad 1l)
Połącz z wywarem warzywno- buraczanym.

Dopraw sokiem z cytryny, cukrem i zmielonym pieprzem, jeśli wolisz pikantniej.

*wcześniej wyłów zioła
** tu użyłam czystej tetry

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Mam jedną uwagę. Jest pewna zasada - jeśli chcemy mieć dobry wywar to jego składniki wrzucamy do zimnej wody. W tym przypadku wyjda idealne warzywa, a wywar nijaki

Nina pisze...

Wyszedł pyszny :)

Uwaga zapisana i next time się zastosuję.