Bez przepisu? Tak, bo szukałam długo czegoś prostego,
znalazłam, a i tak musiałam dodać coś od siebie
i wszystko robiłam na tzw. oko.
znalazłam, a i tak musiałam dodać coś od siebie
i wszystko robiłam na tzw. oko.
Składniki
- 1kg buraków
- 1 seler
- 1 por
- 2 natki pietruszki
- pieprz ziarnisty
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- cukier
- sok z cytryny
- majeranek opcjonalnie
Sposób przygotowania
Obierz warzywa, przekrój w poprzek i na pół. Wrzuć do dużego garnka i zalej wrzątkiem.
Dodaj łyżkę oliwy.
Gotuj wywar z selera, marchwi, pora i pietruszki z luźno wrzuconymi: pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i liściem laurowym, dopóki warzywa całkowicie nie zmiękną.
Wyjmij warzywa.
Na wywarze ugotuj buraki, najlepiej pokrojone w małe półkrążki.
Zostaw na noc w garze, pod przykryciem, by buraki puściły cały sok.
Rano buraki potraktuj mikserem, lub blenderem i mocno rozdrobnij. Najlepiej na papkę.*
Odciśnij sok, a dużo go wyjdzie** (mi wyszło ponad 1l)
Połącz z wywarem warzywno- buraczanym.
Dopraw sokiem z cytryny, cukrem i zmielonym pieprzem, jeśli wolisz pikantniej.
*wcześniej wyłów zioła
** tu użyłam czystej tetry
2 komentarze:
Mam jedną uwagę. Jest pewna zasada - jeśli chcemy mieć dobry wywar to jego składniki wrzucamy do zimnej wody. W tym przypadku wyjda idealne warzywa, a wywar nijaki
Wyszedł pyszny :)
Uwaga zapisana i next time się zastosuję.
Prześlij komentarz