Szukaj na tym blogu

czwartek, 14 lutego 2013

MURZYNEK W KOKOSOWEJ CZAPIE....

Niebo w gębie, to tylko procent tego, jak smakuje to ciasto :)

Składniki 

  • kostka margaryny 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka 2%
  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g wiórków kokosowych

blaszka 20/24-36/40, na mniejszej wyjdzie wyższe :)

Sposób przygotowania

Spód:

Margarynę, rozpuść w garnuszku, dodaj mleko, 1/2 szklanki cukru i kakao, zagotuj.


Przelej do naczynia, w którym szybciej wystygnie, a jednocześnie zmieścisz w nim inne składniki.


Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do przestudzonej masy i miksuj do gładkości około 3-5 minut.

Dosyp mąkę i delikatnie wymieszaj do jednolitej konsystencji.


Wyłóż na blachę, posmarowaną tłuszczem i osypaną mąką.

Góra:

Białka ubij z odrobiną soli na pianę. Do sztywnych białek dodaj szklankę cukru i ubijaj, aż masa będzie szklista.


Do masy dodaj wiórki i delikatnie wymieszaj.





Rozprowadź masę na ciemnym spodzie, wygładź.


Wstaw do pieca na 140-150st, na około 40 minut.


4 komentarze:

Unknown pisze...

Zaraz zabieram się za robienie, bo wygląda obłędnie :) Jutro dam znać, czy i jak mi wyszło ;)

Nina pisze...

Czekam niecierpliwie na efekt :)

Unknown pisze...

wyszło pycha! Mama tylko marudziła, że przydałby się jakiś krem, ale dla mnie nie ma takiej potrzeby :) i o dziwo - im dłużej leży, tym jest smaczniejsze! a dół ( murzynek ) to mistrzostwo świata - dawno takiego dobrego nie jadłam

Nina pisze...

Super!!!!

Myślę, że przed pieczeniem, pomiędzy warstwy można dżem wrzucić np wiśniowy lub z jagody.