Niebo w gębie, to tylko procent tego, jak smakuje to ciasto :)
Składniki
- kostka margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka 2%
- 6 jaj
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Spód:
Margarynę, rozpuść w garnuszku, dodaj mleko, 1/2 szklanki cukru i kakao, zagotuj.
Przelej do naczynia, w którym szybciej wystygnie, a jednocześnie zmieścisz w nim inne składniki.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do przestudzonej masy i miksuj do gładkości około 3-5 minut.
Dosyp mąkę i delikatnie wymieszaj do jednolitej konsystencji.
Wyłóż na blachę, posmarowaną tłuszczem i osypaną mąką.
Góra:
Białka ubij z odrobiną soli na pianę. Do sztywnych białek dodaj szklankę cukru i ubijaj, aż masa będzie szklista.
Do masy dodaj wiórki i delikatnie wymieszaj.
Rozprowadź masę na ciemnym spodzie, wygładź.
Wstaw do pieca na 140-150st, na około 40 minut.
4 komentarze:
Zaraz zabieram się za robienie, bo wygląda obłędnie :) Jutro dam znać, czy i jak mi wyszło ;)
Czekam niecierpliwie na efekt :)
wyszło pycha! Mama tylko marudziła, że przydałby się jakiś krem, ale dla mnie nie ma takiej potrzeby :) i o dziwo - im dłużej leży, tym jest smaczniejsze! a dół ( murzynek ) to mistrzostwo świata - dawno takiego dobrego nie jadłam
Super!!!!
Myślę, że przed pieczeniem, pomiędzy warstwy można dżem wrzucić np wiśniowy lub z jagody.
Prześlij komentarz