Szukaj na tym blogu

sobota, 2 lutego 2013

TĘCZOWY ŁAKOĆ W SOSIE WANILIOWYM

Był zakwas, był wieprz, jest i deser z Ugotowanych :)

Galaretka

Składniki na piankę i galaretki

  • 3 galaretki: truskawkowa, agrestowa, cytrynowa
  • puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego

Sposób przygotowania:

Każdą galaretkę oddzielnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody (połowa wody podanej na opakowaniu). Następnie studzimy. Dzielimy puszkę dobrze schłodzonego mleka na 3 równe części.

Do 6 salaterek wkładamy po 3 łyżki stołowe czerwonej galaretki. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ubijamy 1/3 dobrze schłodzonego mleka skondensowanego, dodajemy resztę czerwonej galaretki. Dodajemy po 2 łyżki czerwonej pianki na czerwoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy kolejno po 3 łyżki stołowe zielonej galaretki do 6 salaterek. Wstawiamy do lodówki na następne 30 minut. Ubijamy kolejną część dobrze schłodzonego mleka i dodajemy resztę zielonej galaretki. Wykładamy po 3 łyżki zielonej pianki na zieloną galaretkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Dzielimy żółtą galaretkę na 2 części. Do jednej części dodajemy około 4 łyżek stołowych przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Wlewamy po 4 łyżki stołowe żółtej galaretki do 6 salaterek. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ubijamy 1/3 dobrze schłodzonego mleka, dodajemy resztę żółtej galaretki. Wykładamy po 3 łyżki żółtej pianki na żółtą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Pozostałą piankę wylewamy kolejno do miski i wstawiamy do lodówki.

Sos waniliowy


Składniki na Sos Waniliowy

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe cukru waniliowego (2 opakowania po 9 g)
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 strąk wanilii
  • 250 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Strąk wanilii przecinamy wzdłuż, a końcówką noża wyskrobujemy rdzeń.
Żółtko, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii mieszamy na gładką masę.
Następnie wlewamy mleko i śmietanę.
Dodajemy przecięty strąk wanilii.
Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty.
Uwaga: nie gotujemy!
Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę mleka.
Na koniec usuwamy strąk wanilii.

Najlepiej smakuje  na gorąco!

Deser polewamy sosem i ozdabiamy owocami.

Brak komentarzy: